V nasprotju s splošnim prepričanjem, da zgodovina kolonializma ni imela posebne zveze s prostorom držav, ki so nastajale po razpadu Avstro-Ogrske in kasneje Jugoslavije, bo festival z razstavami, delavnicami, filmskimi projekcijami, vodenimi ogledi, predstavami, performansi in predavanji na številnih prizoriščih po prestolnici dokazal, da so različni rasizmi še kako del geopolitičnega prostora jugovzhodne Evrope. Nasilje nad ljudmi zaradi maternega jezika ali barve polti je od nekdaj stalnica in se izraža tudi pri nas. Kot je pojasnila festivalska ekipa Mesta žensk: »Preprosteje rečeno: letošnji festival dreza v neprijetno vprašanje o tem, kdo koga ponižuje, da bi povzdignil samega sebe, in komu to koristi na sistemski ravni.«

Po skritih poteh rasizma

Začetek festivala bo zaznamovala velika otvoritev skupinske razstave na treh ljubljanskih lokacijah, s skupnim naslovom Jug v nas: Ustvarjanje in uprizarjanje ideologije. Otvoritev se bo začela ob 17. uri v Galeriji Alkatraz in bo potekala preko Male galerije Banke Slovenija in Mestne galerije do Galerije Škuc, kjer bo festival otvorila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Ob odprtju razstave zagotovo izstopa jutrišnje performativno predavanje Minne Henriksson v Galeriji Alkatraz, ob 17. uri, ki je del njenega dela Od elitnih okultistov do protirevolucionarjev in nacistične stranke. S pomočjo skiciranega diagrama bo ponudila dodaten uvid v teozofijo, antisemitska ezoterična gibanja na koncu 19. in v začetku 20. stoletja, v zagrizene antikomunistične paravojaške enote po prvi svetovni vojni in nazadnje v nacistično stranko, ki je med drugim uživala tudi finančno podporo elitnih okultistov.

Ta petek, ob 16. uri, bo Andreja Mesarič v Galeriji Škuc skozi predavanje Rasizirane predstave in oblikovanje slovenske belskosti v poznem habsburškem imperiju izpostavila, kako je prikazovanje staroselcev kot »divjakov« na nižji stopnji človeškega razvoja upravičevalo širjenje zahodnih imperijev in posledično tudi vplivalo na nastajajočo slovensko narodnostno identiteto. Isti dan bo v Stari mestni elektrarni ob 20. uri plesnogledališki solo Gibanje neuvrščenih, ki je umetniška misija iskanja črnske evropske identitete ob raziskovanju spolne fluidnosti s pomočjo gibov in zvokov afriške diaspore avtorja Christiana Guerematchija.

V soboto bo med drugim predstavitev štiridnevnega plesnogledališkega eksperimenta Ples v tvojih čevljih z britansko performerko, koreografinjo in mentorico TC Howard. Dokončno se bo dogodek raziskovanja spola, identitete in jaza skozi gib izoblikoval vpričo občinstva, v Stari mestni elektrarni, ob 11. uri. »Delo z edinstvenimi ansambli, s skupinami ljudi z vseh vetrov je način, kako segati proti svetu, da bi postali nekaj več od samih sebe. To dejanje, to raztezanje od znotraj navzven – razpre nas kot fizična bitja ter podžge in izzove našo empatijo, razumevanje in zaupanje,« so besede TC Howard. Kasneje, ob 14. uri, bo v Galeriji Škuc Catherine Baker predstavila, zakaj je »rasa« oziroma politika rasizacije in belskosti redko predmet proučevanja v jugoslovanskem prostoru. Poslušalci bodo izvedeli, zakaj in kako je ta prostor ukoreninjen v svetovno kolonialno zgodovino. Več o programu festivala, ki bo trajal vse do 15. oktobra, je objavljeno na uradni spletni strani.

Poleg posameznih vstopnic omogoča festivalska vstopnica, ki stane 28 evrov, ogled vseh plačljivih dogodkov, ob tem pa prireditelji med 10. in 20. uro organizirajo še varstvo za otroke od 4. do 8. leta, in sicer v Družinskem centru Mala ulica na Prečni ulici 7. Ob priložitvi katerekoli vstopnice imajo obiskovalci zagotovljeno varstvo za čas dogodka in še dodatnih 45 minut po ceni 6 evrov. 

Priporočamo