Kot je na današnji predstavitvi knjige dejal Kleč, rad preskakuje tudi v druge svetove. V prostem času gleda turške nadaljevanke in resničnostne oddaje, kot je Masterchef, ter igra video igre. Svoje interese in zanimanja je uporabil tudi v knjigi.

V zgodbah, ki jih spremljajo fotografije Borisa Gaberščika, je uporabil še like drugih resničnih oseb, med drugim umetnice Ane Sluga, pisateljice Mojce Seliškar in nekdanjega urednika Cankarjeve založbe in publicista Aljoše Harlamova. Ta meni, da slovenski literaturi manjka nagajivega humorja, kot ga uporablja Kleč.

Nagrajenec Prešernovega sklada bo prav jutri praznoval 70 let, ob jubileju pa pripravljamo z njim poseben pogovor za Dnevnikov Objektiv.

Ob pisateljevem jubileju je izšla nova knjiga z naslovom Sončni zahod. Foto: Mladinska knjiga

Ob pisateljevem jubileju je izšla nova knjiga z naslovom Sončni zahod. Foto: Mladinska knjiga

Prvenec Alenke Arko

Alenka Arko (1960) je 22 let vodila in urejala tedensko informativno oddajo Preverjeno. V svojem knjižnem prvencu z naslovom Bi to povedali pred kamero? je predstavila nekaj zgodb iz oddaje, v kateri so razgaljali intimne zgodbe in odpirali družbeno pomembne tabu teme, so zapisali pri Mladinski zgodbi.

Kot je Arko dejala na današnji predstavitvi knjige, jo pri delu vodijo strasti do podajanja zgodb, odkrivanja resnic in raziskovalnega novinarstva. Meni, da se je v današnji družbi ustvaril krog hitrih informacij in da družba za razumevanje teh potrebuje več konteksta. Po njenih besedah je upad gledanja izobraževalnih oddaj posledica porasta zabavnih vsebin, ki jih predvajajo po televiziji.

Poezija Edvarda Kocbeka

Ob 120. obletnici rojstva slovenskega pisatelja in pesnika Edvarda Kocbeka (1904-1981) so pri Mladinski knjigi izdali izbor njegove poezije z naslovom Med zemljo in nebom. Risbe za knjigo je narisala umetnica Helena Tahir. Kot je spomnila urednica izvirnega leposlovja za odrasle Nela Malečkar, ki je vodila današnjo predstavitev knjižnih novosti, je Kocbek temeljito zaznamoval 20. stoletje. "Kot pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec in mislec je sprožal razprave, polemike in interpretacije," je poudarila.

Velja za enega najvplivnejših v slovenskem jeziku pišočih avtorjev in pesnikov po Prešernu. Njegova politična vloga med drugo svetovno vojno in po njej ga uvršča tudi med najbolj kontroverzne osebnosti na Slovenskem. Antologijski izbor njegovih pesmi je pripravil raziskovalec Mihael Glavan (1945-2022).

Priporočamo