Literarni festival Dnevi poezije in vina, letos že 28. po vrsti, bo med 19. in 24. avgustom na Ptuju in v številnih drugih krajih – pretežno v vzhodni Sloveniji, en večer pa tudi v Ljubljani – gostil skupno 21 pesnic in pesnikov iz Slovenije in tujine, njihove nastope pa obogatil še s kulinaričnimi, vinskimi in drugimi umetniškimi vsebinami, od filmskih pa do glasbenih. Častni gostji festivala bosta danska pesnica Pia Tafdrup in belorusko-ameriška pesnica Valžina Mort, letošnja novost je tudi pesniška rezidenca.

Kot je ob predstavitvi letošnjega programa poudaril direktor Beletrine Mitja Čander, je festival izrazito vpet v lokalno okolje, obenem pa je skozi vsa leta postal eden osrednjih evropskih festivalov na področju poezije. »O tem priča tudi dejstvo, da je Beletrina prav zaradi organiziranja Dnevov poezije in vina postala nosilka evropske platforme Versopolis, v katero je vključenih preko 30 evropskih festivalov.« Kot dodaja, si na festivalu nenehno prizadevajo za različne novosti, da bi ta ohranil potrebno svežino ter energijo. »Sicer pa vsako leto odpiramo temeljna vprašanja o našem bivanju in prinašamo neko lepoto, poetičnost, ki nam je v vsakdanjem življenju pogosto zmanjka.«

Letošnji gostje so si kljub določenim sorodnostim med seboj zelo različni, tako generacijsko kot kulturno, politično in družbeno.

Kristina Kočan, programska vodja

Okno za širšo razpravo

Letošnje Dneve poezije in vina je kuriral ukrajinsko-ameriški pesnik in profesor Ilya Kaminsky, pri nas znan tudi po pesniški zbirki Gluha republika. Kot ugotavlja programska vodja festivala Kristina Kočan, je izbral pester nabor pesnikov z vsega sveta, ki pa jih večinoma druži izkušnja, da ne živijo v svojem izvornem kulturnem ter geografskem okolju. »Kljub določenim sorodnostim so si med seboj tudi zelo različni, tako generacijsko kot kulturno, politično in družbeno, razlikujejo se tudi njihove poetike in pristopi k pisanju.« Slovenski avtor v fokusu je tokrat Zdenko Kodrič, ki se bo predstavil še s svojimi fotografskimi deli.

Na vseh festivalskih dogodkih bodo na voljo brezplačne knjižice z izborom poezije letošnjih gostov ter dvojezični pesniški zbirki v trdi vezavi obeh častnih gostij, že omenjenih Pie Tafdrup in Valžine Mort – obe sta v našem prostoru že znani, slednja je leta 2004 prejela kristal Vilenice, istega leta pa je izšel tudi slovenski prevod pesniške zbirke Pie Tafdrup Kristalni gozd. Med bolj odmevne vsebine festivala spada Odprto pismo Evropi, ki ga od leta 2017 vsakič napiše drug pesnik ali pesnica; letos ga je prispeval v Nemčiji živeči poljski pesnik Jacek Dehnel, ki se v njem loti problematike umetne inteligence, ki na razne načine posega v ustvarjalne procese in nanje tudi vpliva. Prvič ga bo prebral na uradnem odprtju festivala, ki bo 22. avgusta na Ptuju. »Festival je res izvrstna priložnost za širšo družbeno razpravo, zato smo se letos odločili, da pesnikom ter pesnicam ponudimo več priložnosti, da poleg predstavljanja svoje poezije spregovorijo tudi o svojih stališčih do vprašanj in izzivov tega časa,« komentira Kristina Kočan.

Valžina Mort, pesnica

Ena izmed častnih gostij letošnjih Dnevov poezije in vina je belorusko-ameriška pesnica Valžina Mort, med drugim tudi prejemnica vileniškega kristala leta 2004. Foto:  Kritzolina

V središču Južna Koreja

V ospredje bo tokrat postavljena južnokorejska poezija, ki zaobjema tudi prevajalsko delavnico – v goste prihajajo tri ugledna imena sodobne južnokorejske literature, pesnik in performativni umetnik Kim Kyung Ju ter pesnici in romanopiski Choi Youngmi in Kim Yideum. Še ena posebnost letošnjega festivala je pesniška rezidenca, ki so jo pripravili prvič: na Ptuju bosta mesec dni bivala in ustvarjala latvijski pesnik Artis Ostups in litovska pesnica Dovile Bagdonaite, ki bosta nastopila tudi na festivalu ter na drugih prizoriščih po Sloveniji.

Festival bo v šestih dneh obiskal 19 različnih krajev, tudi v Avstriji in na Hrvaškem, kakor je dodala izvršna producentka Taja Islamovič, pa se bodo predvsem na Ptuju dogodki vrstili skozi ves dan, pri čemer bo program namenjen vsem starostnim skupinam. »Zjutraj bodo pesniška branja, pogovori in literarni sprehodi, sledila bodo pokušanja vin v družbi poezije, filmske projekcije, pa večerna branja ter nazadnje še koncerti na Vrazovem trgu,« je pojasnila. 

Priporočamo