»Povezava med vokalno glasbo in arhitekturo mojstra Plečnika se je izkazala za zelo posrečeno, saj je navdihnila izvajalce k snovanju inovativnih sporedov, oblikovanih posebej za te lokacije,« je povedal umetniški vodja cikla Niko Houška iz zavoda im.puls art, ki so producenti dogodka. Zanimivost je namreč dokaj unikatna, a učinkovita: v Plečnikove objekte, kjer so predvidena koncertna prizorišča, najprej povabijo umetniške vodje vokalnih skupin, ti pa potem glede na svoje občutke in vtise sestavijo sporede. »S tem procesom načrtno vzpostavljamo kreativni dialog med ustvarjalci in obstoječo arhitekturo.« Houška še pravi, da je cikel v samo dveh izdajah že navdušil in privabil na koncerte raznoliko občinstvo. Projekt je posebej zanimiv z vidika popularizacije Plečnikovih del, še posebej v letošnjem letu 2022, ko slavimo 150-letnico rojstva mojstra Plečnika in v času, ko so bila njegova dela vpisana na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine.

Ta četrtek ob 20.30 bodo kot prvi v ciklu nastopili člani vokalnega ansambla Lalá iz Avstrije, zmagovalci mednarodnega tekmovanja A-cappella v Leipzigu, ki praktično nastopajo po vsem svetu, posneli in izdali pa so že tudi sedem zgoščenk. Navdihuje jih jazz in pop glasba. To je njihova prva turneja po dveh koronskih letih, na katero so se podali, zato so tudi naslov koncertnega programa naslovili Brez zadržkov. Nanj so uvrstili klasična in popularna dela - od gospela, ljudskih in dunajskih pesmi, do hitov, ki jih tudi sicer izvajajo. Njihov umetniški vodja je Mathias Kaineder. Prvotno bi moral biti koncert pri Plečniku doma, torej na njegovem vrtu ob hiši na Trnovem, a so ga zaradi negotovega vremena raje prestavili v atrij Mestnega muzeja Ljubljana.

Sporedi iz Plečnikovih dežel

Preostali štirje a-cappella koncerti v ciklu so rezervirani za domače izvajalce. Na drugem koncertu cikla v atriju NUK-a bo nastopil Komorni zbor Orfej iz Ljutomera, letošnji nagrajenec državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem, in sicer pod taktirko Andraža Hauptmana. Tretji koncert se bo odvil v Veliki čitalnici NUK, ki se je izkazala tudi akustično, nastopil pa bo Vokalni ansambel Elinor iz Maribora, ki jih vodi Robert Feguš. Svoj program so naslovili Zgovornost tišine. Na četrtem koncertu v cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom se bo predstavil Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod taktirko Sebastjana Vrhovnika. Spored bo vključeval skladbe iz dežel, v katerih je deloval mojster Plečnik.

Umetniški vodja pa posebej stavi na zadnji koncert v ciklu. Ta bo v cerkvi Sv. Frančiška Asiškega v Šiški, ko nastopi Zbor Slovenske filharmonije. Vodila jih bo dirigentka Jerica Bukovec. Pod naslovom Zareze, spominjanje in novi mir (Naša nedokončana žalovanja po letu 2020) želijo ozavestiti proces žalovanja po pandemiji kovida in se spomniti vseh, ki so bili prisiljeni v tem času umreti sami, v izolaciji, brez svojcev, pa tudi vseh, ki jim je pandemija kakorkoli spodnesla tla pod nogami. Pravijo še, da želijo izpostaviti tudi visoko moralno držo mojstra Plečnika in njegovega pogleda na umetnost. Pri zasnovi koncerta sta sodelovala filozof Lenart Škof in skladateljica Bojana Šaljič Podešva. Na koncertu bo posebna gostja Karmen Pečar Koritnik, mojstrica violončela. 

Priporočamo