Vita Mavrič in Jani Kovačič se ustvarjalno družita že četrt stoletja, skupaj sta denimo interpretirala pesmi Bertolta Brechta in Vitomila Zupana, z njimi gostovala doma in naokrog po svetu, ustvarila sta tudi predstavo Nepozabne in oživila dela prezrtih slovenskih pesnic. Četudi je šansonjerka že prej v svoje projekte vključevala tudi pesmi Janija Kovačiča, je v njunem svežem projektu Kontra-Alba izbrala njegove manj znane ter jih predelala v svoji maniri: duhovito in ekspresivno.

Izbranih osem pesmi izriše Kovačičev pogled na svet, kot pravi Teja Klobčar, glasbena urednica: »Spoznamo pronicljivega opazovalca, ki v vseh časovnih obdobjih ostaja neizprosen kritik družbenih zablod. Posmehljiv kontrast nam pred očmi naslika absurdnost naših življenj v sodobnem svetu, ujetih v lagodnost tehnoloških pridobitev in zatiskanje oči pred nesmiselnim trpljenjem nedolžnih. 'Hudo je, ko postane groza znosna,' nam pravi – in si ne moremo kaj, da ne bi pritrdili tej misli.« Urednica še dodaja: »Naslovna pesem Kontra-Alba je Janijeva reimaginacija srednjeveške viteške lirične oblike albe z značilnim motivom poslavljanja ljubimcev ob jutranjem svitu. Kontra-Alba tu predstavlja izrazit kontrast svojim srednjeveškim vzornicam: prestavljena je v nič kaj romantično večerno urbano dogajanje, edini pridih idilične lepote pa prinaša glasba.«

Zvočno podlago bodo tkali pianist, skladatelj in aranžer projekta Jaka Pucihar, kontrabasist Janez Krevel, bobnar Gašper Bertoncelj, kitarist Matic Smolnikar, violinist Peter Ugrin ter vokalisti Barbara Grabar, Jana Gamser, Bojan Bratuž in Samo Vovk. Glasba bo spevna, obljubljajo, zapeljala nas bo v ozračje swinga, tanga, bosse nove, tudi do temačnejših vsebin. Scensko in lučno noto bo odrskemu dogajanju dodal Andrej Stražišar. Oba koncerta sta razprodana, bo pa koncert na kulturni praznik neposredno prenašal Prvi program Radia Slovenija – PRVI. Projekt je nastal v produkciji Teatra, Cankarjevega doma in Radia Slovenija – prvi program.

Priporočamo