Opera in balet SNG Maribor bosta v petek v Dvorani Ondine Otta Klasinc uprizorila slovensko noviteto skladatelja Slavka Avsenika ml. in libretista Nejca Gazvode, operni muzikal v šestih prizorih Tesla, ki ga režijsko podpisuje Aleksandar Popovski, glasbeno pa ga bo vodil hišni vodja Opere Simon Krečič.

Znanstvenik sodobne dobe Nikola Tesla (1856–1943) je po svetu zaslovel s svojimi čudežnimi izumi in raziskavami: indukcijski motor na izmenični tok, magnetizem, rentgenski žarki, leteče naprave, brezžični prenos elektromagnetne energije. Bil je znanstvenik vizionar, bil pa je tudi človekoljub, ki je v utopičnem idealizmu večkrat prihajal navzkriž z interesi kapitala. Sodobni muzikal prinaša svež in obenem družbenokritični pogled na kapitalistično in mačehovsko upravljanje in eksploatacijo človeške družbe, države in narave, kot pravijo snovalci predstave; prav tako pa nas usmerja v iskanje odgovorov na vprašanje, kako lahko pravočasno – če sploh – stopimo s tega drvečega vlaka, ki vodi v propad civilizacije. »Povlekla me je njegova človeška nenavadnost, celo izgubljenost v tem svetu, ki ga je skozi fiziko obvladal do obisti, drugače pa niti ne. Človek, ki se zavestno odpove temu, da bi postal najbogatejši zemljan, ker hoče pomagati prijatelju, v kapitalizmu najbrž kotira visoko na lestvici duševnih bolezni, v mojem vrednostnem sistemu pa kotira 'samo' zelo visoko,« je povedal Nejc Gazvoda.

Dirigent Krečič meni, da partitura izpod rok Slavka Avsenika ml. zelo smiselno sledi vsebini in času dogajanja opere, »pri tem pa se mojstrsko poigrava z najrazličnejšimi glasbenimi slogi in obdobji; tako imamo dele, napisane v klasičnem, mestoma celo polifonem opernem glasbenem jeziku, nato se sprehodimo prek salonske glasbe valčka konca 19. stoletja, tanga in drugih plesnih ritmov mimo popularne glasbe današnjih dni vse od zvokov rocka, pop baladnih napevov in za Teslo neizbežne elektronske glasbe.« Skladatelj je sicer orkestrskim inštrumentom pridružil še električno solo kitaro, bas kitaro, dvojne klaviature in bobne. Za režiserja pa Tesla ni bil le znanstvenik, temveč očitno tudi umetnik, kajti »njegove ideje o svetu in energiji so zame primeri čiste umetnosti, ki presegajo zamejenost prostora-časa. Temu spoznanju sem konceptualno sledil tudi pri postavitvi.«

Med nastopajočimi so Klemen Slakonja, Sabina Cvilak, Jaki Jurgec, Dada Kladenik, Martin Sušnik, Dušan Topolovec, Mihael Roškar, Lucija Krašovec, Petra Crnjac, Mojca Potrč, Marko Škofič, Sebastijan Čelofiga, Bogdan Stopar, Tomaž Planinc ter vsi trije umetniški ansambli SNG. Scenografa sta Sven Jonke in Katarina Ivana Jonke, kostumograf Leo Kulaš, svetovalec za oblikovanje svetlobe Aleksander Čavlek. Po petkovi premieri bo letos Tesla v Mariboru na sporedu še 12., 13., 15. in 16. novembra, 28. decembra pa ga gosti Cankarjev dom v Ljubljani.

Priporočamo