Direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije (SF) Matej Šarc je povedal, da bosta cikla Same mogočne skladbe, kjer bo veliko del romantičnih skladateljev, in Filharmonični klasični koncerti tudi tokrat posvečena velikim simfoničnih delom. Že konec septembra bo ponovno v gosteh francoski dirigent Charles Dutoit, med drugim bodo izvedli Mahlerjevo Drugo simfonijo, imenovano Vstajenje, drugi gostujoči dirigenti pa bodo še Douglas Boyd, Gordan Nikolić, Grete Pedersen, Wayne Marshall. Direktor je posebej izpostavil še dirigenta Aleja Pereza, ki bo med drugim izvedel Concertino za harfo Zvonimirja Cigliča s solistko Urško Križnik Zupan. Dirigent Franck Ollu bo dirigiral novi deli Nine Šenk in Vita Žuraja, kjer bo solist belgijski virtuoz na trobenti Jeroen Berwaerts. Kot solista prihajata tudi violončelistka Céline Flamen in violinist Boris Brovcin, pa tudi nagrajenec Chopinovega klavirskega tekmovanja v Varšavi Aleksander Gadžijev in komaj 15-letna violinistka Patricija Avšič, ki je na mednarodnih tekmovanjih violinistov v Belgiji, Rusiji in na Madžarskem že prejela več nagrad. Orkestru se bodo v sezoni pridružili tudi Alexander Lonquich, Grete Pedersen, Wayne Marshall, Toby Thatcher in drugi zanimivi gostje.

Cikel Sodobne orkestrske skladbe po že znanem vzorcu povezuje skladbe preteklosti z glasbenimi deli sodobnosti in obiskovalcem nudi nekoliko drugačno slušno izkušnjo, ki se dotika aktualnih tem sodobne družbe, obenem pa poslušalce seznanja z novonastalimi glasbenimi deli, ki so v današnji koncertni dejavnosti pogosto zapostavljena, je povedal direktor SF. Poslušali bomo tudi slovenska dela, med njimi dela skladateljev Mateja Bonina, LariseVrhunc in Lojzeta Lebiča, akademika in tudi častnega člana SF, ki mu bo ob njegovi 90-letnici posvečen tretji koncert cikla. Na zadnjem koncertu se bosta prepletli skladateljski pisavi Janeza Matičiča in južnokorejske skladateljice Unsuk Chin, ki živi v Berlinu. Cikel bodo tudi v novi sezoni pospremile Sobotne izobraževalne matineje – SIM ter pokoncertna druženja s skladatelji in izvajalci.

Zborovske poslastice

V vokalno-instrumentalnem ciklu, ki se vrača v nedeljski termin, bosta Zbor Slovenske filharmonije in orkester poustvarila velika dela Bacha, Vivaldija, Brucknerja in Dvořák​a, že na prvem koncertu pa se bo poslušala glasba Pavla Mihelčiča, je izpostavil Gregor Klančar, umetniški vodja zbora. Osmislili bodo prijateljsko vez med našim skladateljem in glasbenim kritikom Mihelčičem ter češkim skladateljem Petrom Ebnom. Prvo izvedbo bosta dočakali tudi dve Mihelčičevi deli, ena od njiju je kantata Slovenski Magnificat, ki jo je skladatelj posvetil svoji pokojni soprogi. Med sezono se bodo zboru in orkestru pridružili številni pevski solisti ter gostujoči dirigenti, med njimi Philipp von Steinaecker, Federico Maria Sardelli, Holger Speck in Hossein Pishkar.

Tudi v Pretežno vokalnem ciklu bodo zaživela številna sodobna zborovska dela tako tujih kot slovenskih skladateljev, predkoncertni pogovori pa bodo poslušalcem dodatno približali glasbeni program. Uveljavila so se tudi pokoncertna druženja s skladatelji in izvajalci. Na prvem koncertu bodo skladbe nemških skladateljev dopolnila dela treh slovenskih skladateljic, in sicer Nine Šenk, Nane Forte in Tadeje Vulc. Slovensko obarvan bo tudi tretji koncert cikla, na katerem bomo prisluhnili izboru vokalnih del skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija, ki bo praznoval jubilej in bo tudi sam dirigiral. Preostali zborovski dirigenti gostje bodo Jerica Bukovec, Nele Erastus, Rahela Durič Barić, Stephen Layton in Urša Lah.

Družinski abonma bo v novi sezoni tematiziral naravo, kot so jo v svojih delih zaobjeli različni skladatelji, med njimi Gallus, Rossini, Vivaldi, Beethoven in Čajkovski. Franci Krevh, umetniški vodja abonmaja, je izpostavil, da bo cikel sklenila noviteta Tomaža Habeta, ki jo je napisal po navdihu besedila bratov Grimm. Zaradi velikega zanimanja za Družinski abonma v preteklosti bo vsak od petih koncertov izveden dvakrat. Sicer pa bo še pred začetkom abonmaja orkester gostoval v ljubljanskem živalskem vrtu, kjer bodo izvedli Saint-Saensov Živalski karneval. 

Priporočamo