Mednarodni čezmejni festival Glasbe sveta / Musiche dal Mondo že dobro desetletje povezuje dve mesti, Gorico in Novo Gorico, ter glasbenike in glasbe z vseh koncev sveta. Programsko se osredotočajo tako na ljudsko tradicijo kot na sodobne mutacije starih in novih zvokov iz urbanih metropol, pravijo pri festivalu, pod katerega se podpisuje več organizatorjev s te in one strani meje (KUD Morgan, Goriški muzej...). Šest koncertnih večerov si bo sledilo v teatru Giuseppe Verdi v Gorici in na Gradu Kromberk v Novi Gorici.

Od funka do mistike

Festival se v ponedeljek začenja na italijanski strani, odprla pa ga bo funk legenda, pozavnist Fred Wesley, ki je bil del legendarne zasedbe Jamesa Browna, pozneje pa afrofuturističnega funk kolektiva Parliament-Funkadelic. Zadnja leta nastopa in piše glasbo predvsem za svojo jazz funk zasedbo The New JBs, s katero prihaja tudi na festival. Ta se bo v sredo nadaljeval v duhu sevdaha. V Novo Gorico namreč prihaja sarajevska zasedba Divanhana, ki glasbeno tradicijo svoje dežele nadgrajuje v jazzovskem duhu, vključuje pa tudi elemente klasične glasbe in popa. Zasedbo so leta 2009 ustanovili študenti Akademije za glasbo v Sarajevu.

Med nastopajočimi na letošnjem festivalu bodo tudi slovenski predstavniki, tolminska zasedba Bakalina Velika, ki jo vodi Jani Kutin in so obveljali za avtohtone raziskovalce folka. Igrali bodo novo glasbo s svojega drugega albuma Zviezdna srebruo (Čadrg Records, 2022), ki so ga posneli na različnih lokacijah, od jam in pašnikov do cerkva, in ki predstavlja nekakšno posvetilo posoškemu panteizmu in nevidnim vezem, ki ljudi iz ruralnih in gorskih okolij vežejo na zemljo. »Njihova glasba, ki je zmes ljudskih tradicij, globalnih vplivov in modrosti naših prednikov, je izrazito poetična, zaznamovana z mistiko lokalnega prostora in stoletnih legend,« pravijo organizatorji. Koncert bo prihodnji petek na slovenski strani meje.

Tuareški kitarist Mdou Moctar velja za ambasadorja afriškega bluz rocka, v Novo Gorico pa prihaja, da predstavi svoj med kritiki zelo odmeven šesti album Afrique Victime (Matador Records, 2021). Gre pretežno za akustične skladbe, nekaj pa je tudi bolj naelektrenih, ki spominjajo na komade legendarnega kitarista Jimija Hendrixa, sicer pa se bodo mešali psihedelija, jazz in rokenrol.

Prva ženska na kori

Na festival prvič prihaja tudi Sona Jobarteh, priljubljena britansko-gambijska skladateljica in mojstrica kore, zahodnoafriške lutnje z 21 strunami. Je sploh prva ženska, ki je profesionalno igrala koro. Kot glasbenica se zavzema za prekinitev seksistične tradicije, ki ženskam preprečuje igranje različnih glasbil, saj slednje velja za moško domeno. V sklopu študija na Royal College of Music v Londonu je študirala violončelo, klavir in čembalo, diplomirala je tudi na londonski Univerzi SAOS. V svoji glasbi prepleta različne glasbene sloge iz evropske in zahodnoafriške tradicije. S sabo bo pripeljala štiričlansko inštrumentalno zasedbo.

Za vrhunec in konec festivala bo poskrbel osemčlanski londonski afrobeat in jazz kolektiv Kokoroko, ena najbolj atraktivnih zasedb aktualne britanske jazz scene, ki jo vodi Sheila Maurice-Grey. Predstavili bodo svoj debitantski album Could We Be More (Brownswood Recordings, 2022). Širše so postali poznani po svoji skladbi Abusey Junction, ki je preko youtuba zbrala 23 milijonov ogledov. Februarja 2019 jih je The Guardian razglasil za »one to watch« (umetnike, na katere je treba biti posebej pozoren). Pravijo, da gre za bend za vse generacije in vse tipe poslušalcev. Kokoroko sicer v tradicionalnem nigerijskem jeziku urhobo pomeni biti močan.

Ob glasbi pa festival pripravlja tudi glasbeno-degustacijski sklop GoNg Sound & Taste. Gre za butične koncerte mladih glasbenikov na izbranih kmečkih turizmih, vinskih kleteh in pri drugih ponudnikih lokalno predelane hrane in pijače na tržnici Dobrote sveta, ki jo postavijo v amfiteatru gradu Kromberk.

Priporočamo