Kdor čaka, dočaka! »To je to. Zgodilo se bo,« so po več dnevih govoric in ugibanj razkrili legendarni Oasis, nekoč vodilna britanska britpop skupina, ko so po petnajstih letih sporočili novico o vrnitvi na sceno v poletju 2025, najprej na Otoku.

Trije manchestrski fantje glasbeniki, basist Paul McGuigan, kitarist Paul Arthurs in bobnar Tony McCarrol, so leta 1991 ustanovili skupino Rain. Dež. Ko se je skupini kot pevec pridružil Liam Gallagher, je predlagal spremembo vodnega imena skupine: iz dežja v oazo. Skupina se je preimenovala v Oasis, še preden se ji je pridružil Liamov starejši brat Noel, kitarist in nadarjeni komponist.

Oasis so eksplodirali na britanski in svetovni glasbeni sceni leta 1994, ko so objavili izjemen album Definitely Maybe, s katerim so se zavihteli na prvo mesto britanske lestvice albumov. Kritiki so jih razglasili za ljubljence angleške alternativne scene. Želi so ali oboževanje kot neotesani retropopsterji ali sovraštvo kot posnemovalci liverpoolskih kuštravcev The Beatles. Drugi album Oasis (1995) (What's the Story) Morning Glory? je bil še večja uspešnica in eden najhitreje prodajanih albumov v britanski zgodovini. Pesem Don't Look Back in Anger s tega albuma je za številne, tudi podpisanega, njihova najboljša.

O korporacijskih prašičih

Že tega leta pa so se začele težave v skupini, ki je odpustila bobnarja McCarrola. Ta jo je tožil in izposloval 550.000 funtov odškodnine. Oasis so leta 1996 osvojili brit za najboljšo skupino, za album in za video za edinstveno pesem Wonderwall. Njihov odziv? Cenijo samo brit za najboljši video, ker je o njem odločala publika. »Vse, o čemer odločajo korporacijski (glasbeni) prašiči, ne pomeni nič,« je rekel Noel. Leto 1996 je tudi leto prve ameriške turneje Oasis, ki se je slabo začela in slabo končala. Liam se tik pred poletom v ZDA ni hotel vkrcati na letalo. Zato je moral brat Noel namesto njega peti na prvem koncertu. Liam se je skupini pridružil čez nekaj dni, rekoč, da je moral rešiti osebni problem. Obenem je zanikal, da bo skupina Oasis vsak čas razpadla. Po dveh tretjinah turneje so se Oasis vrnili domov zaradi »notranjih razhajanj«, a so člani kmalu sporočili, da zaradi prezgodnje vrnitve domov pripravljajo tretji album. Ta z naslovom Be Here Now se je pojavil leta 1997. Noel je rekel, da Oasis ne bo več nastopal na festivalih, ki jih je razglasil za potujoči cirkus. Nova turneja v Avstralijo leta 1998 je prinesla nov cirkus. Pilot je 30-članski posadki Oasis zagrozil​, da jo bo izkrcal zaradi agresivnega vedenja. Leto pozneje sta dva ustanovna člana skupine, domnevno zaradi družinskih razlogov, zapustita Oasis.

“Opičjak in po malem idiot” Liam?

Novo leto 2000 je prineslo ne samo nov, četrti album Standing on the Shoulders of Giants, ampak tudi Noelovo odločitev (»zaradi napetosti v skupini«), da z Oasis ne bo več nastopal v tujini. Pozneje je povedal, da se je tako odločil zaradi vedenja brata Liama, ki ga je razglasil za »opičjaka« in »po malem idiota«. Leta 2002 je izšel peti album Oasis Heathen Chemistry. Istega leta so se v hotelu v Münchnu stepli člani Oasis in drugi obiskovalci hotelskega bara. Liam je ostal brez zoba. Leta 2004 je Oasis zamenjal bobnarja. Novi bobnar je postal Zak Starkey, sin bobnarja Beatlov Ringa Starra, kar je spodbudilo primerjave Oasis z Beatli. Leta 2005 je izšel njihov šesti album Don't Believe the Truth, njihovo uspešnico iz leta 1995 Wonderwall pa so poslušalci Radia Virgin razglasili za najboljšo pesem vseh časov, pred pesmimi Bohemian Rhapsody (Queen), Stairway to Heaven (Led Zappelin) in Let it be (Beatles). Leta 2008 je izšel zadnji album pred razpadom Dig Out Your Soul. Leto pozneje, 2009, so kitajske oblasti prepovedale njihovo premierno turnejo, kriv naj bi bil Noel, ker je leta 1997 nastopil na koncertu za neodvisni Tibet. Tega leta je Noel zapustil Oasis, domnevno zaradi »besednega in nasilnega ustrahovanja«. Brata, ki več let nista med seboj niti govorila, sta potem nastopala samostojno s hiti Oasis. Odnosi med njima so se še poslabšali leta 2011, ko je Noel tožil Liama zaradi neudeležbe na festivalu v Franciji, na katerem naj ne bi nastopil zaradi bratovega hudega mačka.

Šele leta 2019 je prišel prvi namig o spravi, a ne brez jeze. Liam je rekel, da bi rad spet nastopal z bratom, ki pa ga je obenem obtožil, da bi rad s solistično kariero pograbil ves denar. Zdaj, pet let pozneje, so Oasis napovedali turnejo s 14 koncerti poleti 2025. Vstopnice bodo začeli prodajati v soboto, so pa trpeči oboževalci že v torek sesuli uradno spletno stran skupine.

Priporočamo