»Trinajstica, kolikor let že prirejamo ta festival, mislim da bo srečna. Preselili smo se iz Šmartnega v Medano, v tamkajšnjo kinodvorano, ki je akustično izjemna, zgrajena pa s prostovoljnim delom po drugi svetovni vojni. Sprejme več ljudi, kot smo jih lahko gostili v Šmartnem, ima balkone. V to dvorano smo hodili še kot mulci, tam sem sanjal, kako grem v svet, kar se je potem tudi zgodilo,« se spominja domačin Zlatko Kaučič, ustanovitelj in kurator festivala BCMF ter naš izjemni tolkalec in bobnar. Organizacijo festivala je po smrti Boruta Bašina letos prepustil mladi generaciji bobnarjev iz svoje tolkalske šole Kombo, ki delujejo pod imenom KUD Zvočni izviri.

Kar se tiče programa, kurator pravi: »Mislim, da je kreativen, raznolik in vsebuje odlične koncerte. Pridejo svetovno znana imena, vse pa je potem začinjeno še z nastopi mladih generacij.« Mladi so tudi poslušalci, pridejo iz Italije in Slovenije, na kar je Kaučič posebej ponosen: »Veliko hodim po jazz in drugih impro festivalih po svetu, večinoma so poslušalci stari čez petdeset let, kar napoveduje resno krizo na področju jazza.«

Ko je festival v času ministrovanja Vaska Simonitija izgubil finančno podporo, so z organizacijo vseeno nadaljevali, sicer bolj skromno. Občina Brda jim potem vedno kaj primakne, tudi letos. Festival sicer »tehta« 14.000 evrov, »kar je skromno, ampak sem zelo zadovoljen. Navkljub temu pridejo veliki glasbeniki, ljudje, ki jih poznam osebno in so pripravljeni igrati za prijateljski honorar.«

Letos med nastopajočimi prevladujejo ženske, »razmišljal sem o kvotah glede spola, kar se danes v Evropi spodbuja, in čeprav zame ta zgodba ne obstaja, sem izbral same izjemne glasbenice. Zanima me sicer izključno glasba in kaj ima kdo od njih povedati.«

Kaučič je tudi velik poznavalec in ljubitelj poezije, ki na njegovem festivalu nikoli ne umanjka. »Vedno izbiram med poeti bolj primorskih korenin, tokrat bosta gosta dva – Nazim Comunale iz Italije in Vida Mokrin Pauer iz Nove Gorice. Prvi bo nastopil ob spremljavi mladega trobentača in producenta elektronske glasbe Flavia Zanuttinija, druga pa ob spremljavi kitarista Aleksandra Arsova.

Trije festivalski dnevi

Prvi festivalski dan so poimenovali Dan posoških genov, z ogrevanjem pa bo začel čezmejni trobentač in nekonvencionalni DJ Francis I. V spominski hiši Gradnika in Zorzuta bodo odprli fotografsko razstavo primorskega fotografa Igorja Petarosa ob glasbeni spremljavi flavtista Massima de Mattie. Nato se bo festivalska publika prestavila v kinodvorano, ki bo rezervirana za mlade glasbenike, gre za Kaučičeve Kombovce. Vid Drašler je v duet povabil violončelistko Hannah Marshall iz Velike Britanije, Timi Vremec in Urban Kušar pa sta dobila priložnost, da sestavita svoj mednarodni kvartet. Kurator je posebej izpostavil mlado italijansko klarinetistko in saksofonistko Clarisso Durizotto, ki se bo pridružila Timiju Vremcu, v Kušarjevi zasedbi pa bodo glasbeniki z nekaj več kilometrine – Cene Resnik, Tilen Lebar in Jure Boršič.

Petkov dan se bo začel z delavnico Matsa Gustafssona, izjemnega švedskega free jazz saksofonista in skladatelja. Gostja bo tudi danska altsaksofonistka Mette Rasmussen, s katero je Gustafsson nastopil nedavno v Italiji skupaj z Joëlle Léandre; imela bo solo koncert. Pozno zvečer se bodo na oder skupaj odpravili še Gustafsson, Rasmussen in Kaučič. Pred njimi bosta nastopili slovenski vokalni improvizatorki Tea Vidmar in Irena Tomažin ter še ena odlična, pri nas še nepoznana katalonska tolkalka Núria Andorrà. Koncert je del cikla Razsrediščenja Zavoda Sploh.

Festival vsako leto poimenuje en svoj dan za Boštjanov dan, to bo sobota, ki se bo že zgodaj popoldne začela s poezijo in nadaljevala še z eno delavnico Matsa Gustafssona. »Tradicijo v spomin na pokojnega Boštjana Cveka (ustanovitelj festivala Jazz Cerkno – op. p.) gojim že vrsto let in bom s tem nadaljeval. To je človek, ki je našemu festivalu dal vzgled, kako ustvariti festival, kako se boriti skozi življenje, bil je človek s prve linije,« pravi Kaučič. Večerni koncert bo v medanski cerkvi, kjer bo nastopila švedska vokalistka Sofia Jernberg, ki že velja za zvezdo na kreativni glasbeni sceni. Pozneje se bo dogajanje prestavilo v kinodvorano, kjer bo nastopila avstrijska pianistka slovenskega rodu Elisabeth Harnik, z njo pa bo finski saksofonist Harri Sjöström. Večer in festival se bo zaključil s koncertom udeležencev Gustafssonove delavnice.

Priporočamo