Nova koncertna sezona v Slovenski filharmoniji bo obsegala šest abonmajskih sklopov: tri abonmaje s koncerti bo gostil Cankarjev dom, dva bosta v matični hiši. Sezono sta zasnovala direktor in umetniški vodja Filharmonije Matej Šarc, ki po štirih letih vodenja ustanove zagotavlja, da se število obiskovalcev koncertov orkestra in zbora v zadnjih dveh letih naglo povečuje, ter Gregor Klančič, pomočnik direktorja za področje zbora. »Vedno več je takih, ki želijo imeti več različnih abonmajev, zato smo za vas pripravili vrsto ponudb za zelo ugoden nakup dveh ali celo treh abonmajev. Slovenska filharmonija tako prvič po še posebno dostopni ceni ponuja možnost nakupa velikega abonmaja, s katerim lahko obiščete vse koncerte abonmajev Same mogočne skladbe, Filharmonični klasični koncert in Sodobne orkestrske skladbe,« je ob povabilu k vpisu abonmajev zapisal Šarc.

Mlajša generacija slovenskih skladateljev

Prihajajoča koncertna sezona pa ne bo namenjena zgolj nakupovanju in potovanju, temveč tudi praznovanju na prvem koncertu abonmaja Sodobne orkestrske skladbe, ko se bodo najprej poklonili častnima članoma Slovenske filharmonije Lojzetu Lebiču in Vinku Globokarju, ki letos praznujeta 90 let. »Orkester in Zbor Slovenske filharmonije bosta ob tej priložnosti izvedla ključni deli teh velikih mojstrov, ob njiju pa še noviteti s posvetilom slavljencema izpod peres predstavnikov mlajše generacije slovenskih skladateljev Nane Forte in Mateja Bonina. Na takšen način želimo jubilantom izkazati spoštovanje in občudovanje ter se jima zahvaliti za vse nove poti in poglede, ki sta nam jih skozi svoja dolgoletna umetniška ustvarjanja odstirala,« je Šarc zapisal v abonmajski knjižici.

Spored drugega koncerta bo obarvan z glasbo 20. stoletja. Na njem bodo poslušalci soočeni z Les noces(Svatbo) Igorja Stravinskega in Catulli Carmina (Katulovimi pesmimi) Carla Orffa, deloma, ki ju povezuje edinstvena zasedba, saj vokalne parte zbora in solistov v obeh kompozicijah podpirajo kar štirje klavirji in širok izbor tolkal. Koncert bo poleg tega zaznamovalo več sodelujočih glasbenikov mlajše generacije, ki bodo ob Zboru in Orkestru Slovenske filharmonije nastopili pod vodstvom Kahija Solomnišvilija

Na drugem koncertu bodo poslušalci soočeni z Les noces (Svatbo) Igorja Stravinskega in Catulli Carmina (Katulovimi pesmimi) Carla Orffa. Koncert bo zaznamovalo več sodelujočih glasbenikov mlajše generacije, ki bodo ob Zboru in Orkestru Slovenske filharmonije nastopili pod vodstvom Kahija Solomnišvilija. Foto: arhiv SF

Nova sezona prinaša še novosti med dirigentskimi imeni. V sezoni 2024/25 bo glavni dirigent zbora postal odličen angleški zborovski dirigent Stephen Layton, orkester pa bo vodil mladi Kahi Solomnišvili iz Gruzije. »Oba bosta z več različnimi koncerti močneje zaznamovala prihajajoče koncertne sezone in z rednim delom skrbela za nadaljnjo umetniško rast obeh ansamblov. V sezoni nas torej čaka veliko lepega, novega in dobrega,« je še oznanil Šarc. Kahi Solomnišvili se bo soočil z Brucknerjem, Stravinskim in Orffom, Stephen Layton pa s Pärtom, Mozartom in Bachom. Layton bo vodil še tri koncerte Pretežno vokalnega cikla (PVC), na dveh se bo poslušalo izbrana Bachova sakralna dela –​ VIP 3 in VIP 4, ki bo hkrati zaokrožil januarski 10. Filharmonični festival baročne glasbe, kjer bodo umetniško vodstvo zaupali nemškemu dirigentu, specialistu za staro glasbo Reinhardu Goeblu. Dirigentska gosta abonmaja bosta domači Sebastjan Vrhovnik in Hyonah Song iz Južne Koreje. Dodana vrednost sporedom bodo predkoncertni pogovori.

Od Brahmsa do Cigliča, Lipovška in Švare

V predhodni sezoni ne gre spregledati še enega častnega člana Slovenske filharmonije (SF), v resnici častnega člana njene predhodnice, filharmonične družbe iz leta 1794, to je Johannes Brahms, čigar veličastna orkestrska glasba v sezoni 2024/25 zaznamuje celoten abonmajski cikel Filharmoničnih klasičnih koncertov (FKK). Slišati bo mogoče vse štiri njegove simfonije in oba njegova klavirska koncerta. Prvega bo izvedel mladi japonski pianist Tomoki Sakata, drugega pa izvrstni virtuoz Herbert Schuch. Novo delo za abonma FKK bo po naročilu SF napisal slovenski skladatelj Črt Sojar Voglar.

Abonma Same mogočne skladbe (SMS) v Gallusovi dvorani bo priložnost za to, da prisluhnete največjim simfoničnim delom 19. in 20. stoletja, med drugim delom Beethovna, Čajkovskega, Stravinskega, Rahmaninova, Šostakoviča, Debussyja, Straussa in Mahlerja. Poklonili se bodo tudi ustvarjalnosti slovenskih skladateljev Cigliča, Lipovška in Švare. Posebej izstopa monumentalni Brittnov Vojni rekviem, ki bo izveden pod taktirko Charlesa Dutoita. Nastopili bodo združena matična ansambla, Državni zbor iz Kaunasa, Deški zbor Glasbene matice Ljubljana ter solisti sopranistka Olga Peretjatko, tenorist Ian Bostridge in baritonist Matthias Goerne.

V okviru družinskega abonmaja, ki ga v sodelovanju z vodstvom hiše pripravlja član orkestra tolkalec Franci Krevh, bo šest koncertov za mlade poslušalce pod naslovom Širimo glasbena obzorja. Odkrivali bodo glasbene pokrajine, glasbo povezovali z različnimi družbenimi pojavi, skladatelji etničnih manjšin, osebnostnimi procesi in čustvi.

Priporočamo