Velika čitalnica in atrij Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani (NUK) sta že bila koncertni prizorišči cikla, prav tako cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški in bežigrajska cerkev sv. Cirila in Metoda, ta prizorišča bodo tudi letos; prvič pa se lokacijam pridružuje v Čevljarski most v Stari Ljubljani, kjer bo tudi prvi koncert. V preteklosti so bili koncerti tudi v cerkvi sv. Mihaela v Črni vasi in na vrtu Plečnikove hiše v Trnovem.

Niko Houška iz zavoda im.puls, ki organizira cikel, skuša vsako leto poiskati še kakšno lokacijo, ki jo je zaznamovalo delo arhitekta Plečnika, mora pa biti tudi akustično dovolj atraktivna. »Teh lokacij je še precej, niso pa vsi prostori povsem uporabni. Arkade na tržnici me že dolgo vznemirjajo, a je javni prostor tam precej hrupen in neprimeren tak za koncert. Dolgo razmišljam o Žalah, a je lokacija malo dislocirana, zraven je tudi hrupna cesta. Lani smo ob koncu cikla izvedli neke vrste requiem za vse, ki so v času pandemije covida-19 umrli sami, brez svojcev. Žale bi bile sicer za to zelo primerne, vendar sem se zaradi logističnih razlogov raje odločil za čudovito Plečnikovo cerkev v Šiški. Letos sem si ogledoval prenovljen Plečnikov tivolski avditorij zraven MGLC, da bi tam pripravili prvi koncert, na odprtem in novem prizorišču. Ampak se ni izšlo, ker so še v fazi pridobivanja uporabnega dovoljenja, zato smo se odločili za Čevljarski most, na top Plečnikovi točki, kjer bo nastopila zasedba Jazzva. Koncert je zamišljen kot sproščena otvoritev na nenavadni lokaciji in bo za poslušalce brezplačen.«

Nagrajene zasedbe

Jazzva na področju vokalne glasbe deluje dobrih deset let, umetniško jih vodi Jasna Žitnik. Raziskujejo človeški glas, iščejo harmonije in se igrajo z različnimi barvami in učinki, repertoarno pa jih zanimajo pop, rock, jazz in aranžmaji ljudskih pesmi. Leta 2019 so zasedli tretje mesto na mednarodnem tekmovanju Evropski zbor v Göteborgu. Naslednji bodo nastopili člani Mešanega pevskega zbora Obala Koper, ki ga vodi Andrej Makor. Zbor je dobitnik dvanajstih zlatih plaket z državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru in številnih nagrad ter priznanj z mednarodnih tekmovanj. So promotor kulturnega utripa na Primorskem, v Ljubljani pa bodo nastopili v atriju NUK. Na ljubljanskem koncertu se bodo predstavili s sporedom, ki bo vključeval dela od Palestrine do sodobnih skladateljev Pärta, Merkuja in Lebiča. Na sporedu bodo tudi tri dela njihovega dirigenta Andreja Makorja, ki je tudi odličen skladatelj.

Tretji koncert v cerkvi sv. Frančiška Asiškega v Šiški je rezerviran za Komorni zbor Glasbene matice Ljubljana, ki deluje pod umetniškim vodstvom Sebastjana Vrhovnika, na koncertu pa se jim bo pridružila Mateja Bajt s kljunastimi flavtami. Izvedli bodo del večletnega projekta Gallus – evropski skladatelj. Zbor si je namreč zadal oživiti glasbeno dediščino Gallusa in njegovih evropskih sodobnikov ter jo predstaviti tako slovenski kot mednarodni javnosti. Tokratni spored Odmev preteklosti se ukvarja s fenomenom odmeva, ki so ga skladatelji v zgodovini glasbe uporabljali na najrazličnejše načine, od Orlanda di Lassa do Luce Marenzia.

V bežigrajski Plečnikovi cerkvi na Kuzmičevi 6 bo na četrtem koncertu nastopil naš trenutno najbolj nagrajevan zbor, Komorni zbor Megaron, ki ga že dvajset let vodi Damijan Močnik. Zbor odlikujejo prepoznaven, bogat zvok in muzikalne interpretacije skladb različnih stilnih obdobij. Redno sodelujejo s pomembnimi orkestri in dirigenti pri izvedbi večjih vokalno-inštrumentalnih partitur. Posneli so dve zgoščenki. Plečnikov vokalni cikel bo v veliki čitalnici NUK zaključil Komorni zbor Ave, ki ga vodi Gregor Klančič. Zadnja leta se intenzivno posvečajo izvajanju vokalno-inštrumentalnih del in sodelujejo z orkestri, kot sta orkester Slovenske filharmonije in Simfoniki RTV Slovenija. Na tokratnem koncertu nas bodo popeljali na vokalno popotovanje od Claudia Monteverdija do Knuta Nystedta.

V preteklih letih so v Plečnikovem vokalnem ciklu že nastopili Slovenski oktet, Zbor Slovenske filharmonije, gospelovski zbor Bee Geesus, Komorni zbor KGBL, Ingenium Ensemble, Ljubljanski madrigalisti, zbor Carmen manet, APZ Tone Tomšič, Komorni zbor Dekor, Komorni zbor Orfej, Vokalni ansambel Elinor in Vokalni ansambel Lalá iz Avstrije. Cikel sofinancirata MOL in ministrstvo za kulturo. 

Priporočamo