Brda Contemporary Music Festivala (BCMF) se po navadi udeležijo glasbeniki, ki so si že pridobili mednarodni ugled, prihajajo tudi glasbeniki z obeh strani meje, vsekakor pa so v zadnjih dvanajstih letih, odkar je festival zagnal naš ugledni tolkalec in bobnar Zlatko Kaučič, tudi dobitnik nagrade Prešernovega sklada, Brda tudi v glasbeno kreativnem smislu postala prepoznavna točka na evropskem kulturnoturističnem zemljevidu. Festival je postal tudi stičišče številnih druženj med domačimi in tujimi umetniki in obiskovalci, v dogajanje se redno vključujejo številna briška kulturna društva. »Najpomembnejši cilj festivala ostaja ustvarjanje glasbenikov na področju med Italijo in Slovenijo s pogledom v Evropo in svet,« povzema Zlatko Kaučič.

Dogodke pričenjajo v četrtek in jih zaključijo v soboto. Festival bo uvedla fotografska razstava Janka Lipovška, že po tradiciji bo to v Hiši kulture v Šmartnem v Brdih, za glasbeni intermezzo pa bo poskrbel saksofonist Jure Pukl. Dogajanje se bo nadaljevalo s koncertom tria našega mladega talentiranega tolkalca in bobnarja Gala Furlana; z njim bosta kitarist Gašper Piano in Andrej Kobal, ki bo lovil zvoke prek granuriseja, vrste syntha, zaključilo pa z zasedbo Ejej-Ojoj-Wauuu 4. tet, v kateri so bobnar Žiga Ipavec, kitarist Anton Lorenzutti, trobentač Francesco Ivone in saksofonist Piero Bittolo Bon.

Saksofonist Bittolo Bon bo v solo izvedbi prvi, ki nastopi naslednji dan v petek. Za njim na oder prihaja trio Axel Dörner (trobenta), Tomaž Grom (kontrabas) in Zlatko Kaučič (bobni), nato pa še duo Samo Kutin (hurdy gurdy) in Pascal Battus (kitara s posebnimi efekti). Drugi večer se bo zaključil s triom pozavn v zasedbi Jeb Bishop, Matthias Müller in Matthias Muche.

Koncertni program v soboto, ki je tradicionalno poimenovana kot Boštjanov dan (v spomin pokojnega Boštjana Cveka, ustanovitelja in vodjo cerkniškega jazz festivala), se bo začel z nastopom Svetlane Makarovič in Mateja Šurca, predstavila pa bosta projekt Vladavina muh. Sledil bo nastop Jasperja Stadhoudersa (kitara), Per-Åkeja Holmlanderja (tuba) in Zlatka Kaučiča (bobni). V času festivala bo potekala tudi glasbena delavnica pod vodstvom Per-Åkeja Holmlanderja, udeleženci pa bodo s skupnim koncertom tudi zaključili festival. 

Priporočamo