Tri desetletja po izidu albuma (What's the Story) Morning Glory? iz leta 1995 in šestnajst let zatem, ko je skupina zaradi spora bratov Gallagher razpadla, se bo kultna britanska zasedba Oasis znova vrnila na koncertne odre.

Zvezde so se poravnale

»Ni bilo nobenega velikega trenutka razodetja, ki bi spodbudil ponovno združitev. Samo postopno spoznanje, da je pravi čas,« so o razlogu o združitvi zapisali v uradni naznanitvi turneje. »Orožje je utihnilo. Zvezde so se poravnale. Velikega čakanja je konec. Pridite pogledat, prenosa na televiziji ne bo,« so poudarili v skupni izjavi skupine. Načrtov za ustvarjanje nove glasbe vsaj zaenkrat nimajo.

 

Julija in avgusta naslednje leto bodo po Veliki Britaniji in na Irskem (Cardiff, Manchester, London, Edinburgh, Dublin) odigrali štirinajst koncertov, največ, po štiri, v domačem Manchestru in na stadionu Wembley v Londonu. Vstopnice gredo v prodajo v soboto, takrat pa bo tudi znano, koliko bodo stale. Koncerti naj bi bili uvod v svetovno turnejo, datume in kraje tudi za nastope po celinski Evropi naj bi oznanili naknadno. Organizator ogledov koncertov Koncerti.net je zanje odprl že prednaročniški seznam.

Govorice o ponovni združitvi skupine (svetovni) turneji sta brata Gallagher v zadnjem času podpihovala zlasti sama. Nekdanji frontman Liam je pred dnevi na festivalu v Readingu skladbo skupine Oasis Half The World Away posvetil bratu, Noelu jeb**emu Gallagherju, z odra pa kasneje poizvedoval še, ali je v občinstvu kdo, ki sovraži skupino. Nihče se ni oglasil. Vseeno je vsem tistim posvetil uspešnico Cigarettes & Alcohol. Ob koncu koncerta se je na glavnih zaslonih na odru prikazal posnetek z današnjim datumom in uro, ki je tudi že pred tem zaokrožil tudi po družbenih omrežjih zasedbe Oasis in bratov Gallagher. Noel je lani v povezavi s ponovno združitvijo skupine dejal, da »nikoli ne reci nikoli«.

Razbita kitara

Skupino sta ustanovila leta 1991 v Manchestru, zaslovela pa je z uspešnicami Wonderwall, Don't Look Back In Anger ter Champagne Supernova. Slab odnos bratov in javni prepiri so vrhunec dosegli leta 2009, ko je Liam na festivalu Rock en Seine v Parizu razbil eno od Noelovih kitar.

»Bil je le še en neumen prepir, kakršne sva z Noelom imela neprestano. On je bil on, jaz pa jaz. Nič posebnega, imela sva že precej hujše spopade. A očitno je bil čas, saj s srcem ni bil več pri stvari. Ni bil več z nami. Izzival je in jaz sem ugriznil. Padel sem v past. Vse je bilo načrtovano,« je bil takrat prepričan Liam. »Po sporu je odšel po kitaro, prihrumel v mojo garderobo, zavihtel kitaro in me z njo skoraj udaril po obrazu. To je bilo vsekakor nepotrebno nasilno dejanje, in ker drugi iz skupine niso reagirali, sem rekel: Veste kaj, fantje, jaz imam vsega dovolj in grem,« je svojo plat zgodbe novinarjem zaupal Noel in dodal, da z bratom ne more več delati.

Skupina je razpadla sredi evropske turneje, na kateri je predstavljala album Dig Out Your Soul. Od takrat nista nastopila skupaj, sta pa na koncertih ločeno igrala uspešnice Oasis. V vseh teh letih sta povečini komunicirala prek odvetnikov ali pa se zmerjala prek spletnih družbenih omrežij.

Priporočamo