Film danskega režiserja in scenarista Christiana Tafdrupa Speak No Evil (Gæsterne, 2022), ki je izšel pred dvema letoma, se je začel nedolžno, dopustniško. Na počitnicah v Italiji se srečata in bežno spoprijateljita dve družini, danska in nizozemska. Nizozemci nato Dance povabijo na krajši obisk v hišo na podeželju. Po nekaj oklevanja slednji sprejmejo povabilo, že kmalu po prihodu pa se izkaže, da na prvi pogled prijetna, prijazna in sproščena nizozemska družina za zaprtimi vrati skriva grozljive skrivnosti.

Danski triler je v srhljivo, vzdušno celoto skupaj zložil tematike od družbenega konformizma do trgovine z ljudmi, na račun česar je tako v domovini kot širše med drugim obveljal za kontroverznega. Mu pa po drugi strani nihče ni mogel zanikati umetniške dovršenosti. Film je samo v domovini prejel 11 nominacij za glavno domačo filmsko nagrado, prejel pa tudi številna priznanja na tujih filmskih festivalih.

Kot se rado zgodi v takšnih primerih, so že kmalu zanimanje za filmsko predelavo pokazali čez lužo. Režijo podpisuje angleški filmski režiser in scenarist James Watkins, znan po dveh zelo dobrih srhljivkah, Jezero groze iz leta 2008 z Michaelom Fassbenderjem in Kelly Reilly v glavnih vlogah ter Žensko v črnem štiri leta pozneje z Danielom Radcliffom. Skupna točka obeh filmov ni le to, da gre za vzdušne, napete trilerje, pač pa tudi to, da Watkinsu k svojim projektom vedno znova uspe privabiti odlične igralce. Tako je tudi tokrat. V čevlje protagonistov identičnega zapleta, le da gre v predelavi za ameriški in britanski par, bodo stopili Mackenzie Davis (Iztrebljevalec 2), Scoot McNairy (Ubij jih nežno, Pošasti), Aisling Franciosi (Slavec, Stopmotion) in vedno odlični Škot James McAvoy, znan po filmih Razcepljen, Stekleni in Pokora. Prav McAvoyev lik bo ključen v filmu. Režiser je glede tega za revijo Variety pohvalil sposobnost škotskega igralca za velike preobrazbe na velikem platnu. »Neverjetno, kako prijazna, velikodušna, smešna in karizmatična oseba je, po drugi strani pa je sposoben potegniti iz sebe vloge, ki zahtevajo poglobitev v zelo temačne dele človeške psihe.«

Napovednik z igralskega vidika obeta. Kot rečeno, bomo sicer lahko že kmalu videli, za kako dobro priredbo gre tokrat. In ali se lahko film Jamesa Watkinsa postavi ob bok priredbam, kakršne so Insomnia (2002), Dvojna igra (2006), Dekle z zmajskim tatujem (2011) in podobnim. Film Ne govori zla si bomo lahko v slovenskih kinih premierno ogledali ta četrtek. 

Ne govori zla (Speak No Evil, 2024)

Režija: James Watkins

Scenarij: Christian Tafdrup, Mads Tafdrup, James Watkins

Igrajo: James McAvoy, Mackenzie Davis, Scoot McNairy, Aisling Franciosi

Izid: 12. september 2024 (Slovenija)

Priporočamo