Na filmska in druga prizorišča po Ljubljani se v teh dneh vrača FeKK – Festival kratkega filma, ki bo v organizaciji društva Kraken pod geslom »To ni faza« že desetič po vrsti ponudil pester izbor kratkometražnih filmov domače in tuje produkcije ter vrsto spremnih vsebin – od delavnic, predavanj in okroglih miz do razstav. »Izbrana tematska usmeritev ob okrogli obletnici nakazuje, da tako forma kratkih filmov kot tudi sam festival nista zgolj mimobežna faza ali trend,« pravijo organizatorji. »Kajti festival je v minulem desetletju iz skromnih začetkov zrasel v prepoznaven kulturni dogodek, ki v slavljenju kratkometražne filmske forme združuje tako filmske ustvarjalce kot navdušence in stroko na mednarodni ravni.«

Od danes do sobote, 24. avgusta, se bo tako na več lokacijah, od letnega kina Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova ter dvoran Kinodvora in Slovenske kinoteke do Trubarjeve hiše literature ter še nekaterih prizorišč, zvrstilo 27 projekcij in drugih dogodkov, skupno pa bo prikazanih več kot 130 kratkih filmov iz več kot 30 držav.

V desetih letih se je na
FeKK zvrstilo več kot tisoč kratkih filmov iz več kot
60 različnih držav.

Premišljena selekcija

Filmski spored obsega trinajst sklopov, osrednji poudarek pa bo na obeh tekmovalnih programih – mednarodnem tekmovalnem programu FeKK BAL, ki ponuja izbrano sodobno kratko filmsko formo iz držav balkanskega polotoka, ter programu FeKK SLO, ki predstavlja cvetober domače produkcije. Zanju so selektorske ekipe prejele skupno 370 prijav in v mednarodnega nato izbrale 23, v slovenski program pa 19 filmov.

Omenjenemu naboru se bo pridružila še vrsta kuriranih avtorskih in tematskih programov. Med njimi velja omeniti retrospektivo devetih kratkih filmov, ki jih je v minulih dvajsetih letih posnel Radu Jude, eno osrednjih imen sodobnega romunskega filma, nato poklon legendarnemu Sergeju Paradžanovu ob 100. obletnici njegovega rojstva s triptihom nedavno restavriranih redko videnih kratkometražcev, pa tudi dva družbeno angažirana programa, kot so ju pripravili v sodelovanju z znanim nemškim festivalom Filmfest Dresden, ki predstavljata dve stalnici sodobne realnosti: Ne zgolj faza: Kvir pogledi iz Nemčije in Evropa v nihanju: Prevzemamo nadzor!, ki z različnih zornih kotov obravnava protislovja današnje evropske družbe.

Strokovni program bo ponudil številna predavanja, okrogle mize in kar pet različnih delavnic, med njimi dve kritiški, scenaristično ter delavnici animiranja in dokumentarnega filma.

Za vse želje in okuse

Znova bo na voljo izbor slovenskih kratkometražnih klasik v programu Večno vračanje enakega, najširše občinstvo pa bo nagovoril pregled vrhunske evropske kratkometražne produkcije v dveh posebnih sklopih: Ljubljenci evropskih občinstev prinaša filme, ki so na festivalih dobili nagrado občinstva, tu pa bo še program, ki ga sestavljajo lanski nominiranci za nagrado za najboljši kratki film leta Evropske filmske akademije. Vrača se še program VR-filmov, oblikovan v sodelovanju s filmskim festivalom ShorTS iz Trsta, poseben sklop je namenjen tudi (starejšim) otrokom. Vse podrobnosti o programu so sicer na voljo na spletni strani festivala.

Strokovni program PROFeKK bo ponudil številna predavanja, okrogle mize in kar pet različnih delavnic, med njimi dve kritiški, scenaristično ter delavnici animiranja in dokumentarnega filma. Utrip bosta dopolnili dve razstavi: prva, posvečena okroglemu jubileju, se bo v Kinodvoru odprla danes, jutri pa v razstavnih prostorih Zavoda SCCA sledi še razstava Dethrone umetniške naveze Lealudvik. 

Christian Aviles: Doživeto sanjarjenje o naših španskih počitnicah, kratki film, 2022

Med nominiranci za najboljši evropski kratki film leta bo na FeKK prikazan tudi igrani film Doživeto sanjarjenje o naših španskih počitnicah (2022) v režiji Christiana Avilesa. Foto: dokumentacija Dnevnika 

Priporočamo