Lanska edicija festivala Poletje na platnu in med platnicami je potekala v znamenju utopij prihodnosti, letos pa se bosta pod geslom (Po)doba poezije srečevala film in poezija. Na dogodke je vstop prost, ves čas bo delovala tudi festivalska knjigarna.

Nocoj se bo festival pravzaprav začel le s filmom, in sicer z delom Sajat-Nova: Barva granata armenskega režiserja Sergeja Paradžanova iz leta 1969, ki govori o armenskem pesniku iz 18. stoletja, Harutjanu Sajakjanu, ki je veljal za kralja pesmi (Sajat-Nova pomeni Kralj pesmi). Gre za stilizirano biografijo in posvetilo njegovemu delu, prinaša pa, kot piše v napovedi, »revolucionarno eksplozijo barv in oblik, spletenih v poezijo, kot jo lahko ustvarja samo film«.

Tudi zaključni nedeljski večer festivala bo zgolj filmski, na ogled bo poetični film Veter nas bo odnesel s seboj iranskega cineasta Abbasa Kiarostamija iz leta 1999, o katerem je avtor povedal: »Ko govorim o 'poetičnem filmu', to ne pomeni, da govorim o filmu, povezanem s poezijo. Govorim o filmu, ki je poezija, ki se ponaša z zapletenimi kvalitetami poezije in se odlikuje z njenim ogromnim potencialom.«

Pogovori in predavanja

Preostali večeri se bodo ob 20. uri začeli z literarnimi dogodki, ki jim bodo sledili filmi. Jutrišnji večer se bo tako začel s pogovorom Težke gobice in drugi pesniški prostori o pesniku Tomažu Šalamunu, o katerem bosta v angleščini spregovorila Erica Johnson Debeljak in Jeffrey Young, sledila pa bo projekcija filma o Šalamunu Buča na vroči strehi sveta, ki ga je skupaj z Jeffreyjem Youngom posnel Nejc Saje.

V četrtek bo pesnik in prevajalec Tomislav Vrečar predaval o poetiki Piera Paola Pasolinija, sledil pa bo njegov film Cvet tisoč in ene noči. Petkov večer bo posvečen pesniškemu gibanju Črna skrinjica, ob 21. uri pa bo sledil film Paterson Jima Jarmuscha, ki ga je navdihnila pesnitev Williama Carlosa Williamsa. Kako nas je naredila poezija? je tema predavanja, ki ga bo v soboto imel Matevž Komelj, pospremil pa ga bo film Pesmi iz drugega nadstropja Roya Anderssona.

Po festivalu spet festival

Po nedeljskem zaključku se muzejska ploščad Metelkove ne bo imela časa ohladiti, saj se bo v ponedeljek, 19. avgusta, začel FeKK, priljubljeni Festival kratkega filma, ki bo v sekciji FeKK BAL med drugim predstavil vrhunce sodobnih kratkih filmov iz držav balkanskega polotoka, v tekmovalnem programu FeKK SLO pa cvetober domače produkcije. Z množico projekcij in spremljevalnih dogodkov se bo unesel šele prihodnjo soboto. 

Priporočamo