Allenov prvi film v francoskem jeziku Coup de Chance bo po besedah Barbere primerljiv z njegovo uspešnico iz leta 2005 Match Point, o filmu Polanskega z naslovom The Palace pa je na torkovi predstavitvi programa letošnjega festivala povedal, da je poln nenavadnih podob. Oba bodo prikazali izven glavnega tekmovalnega programa.

Letošnja izvedba festivala bi sicer lahko bila nekoliko bolj umirjena, saj se bo morda po rdeči preprogi zaradi stavke igralcev in scenaristov v Hollywoodu sprehodilo nekoliko manj zvezdnikov. A po besedah Barbere je zaenkrat vpliv stavke na festival »zelo skromen«, saj umaknili le en film. Namesto filma Challengers Luce Guadagnina bo tako festival uvedel film Comandante Edoarda De Angelisa. Ustvarjalci, ki sodelujejo pri neodvisnih filmih, ki niso povezani z velikimi studii, lahko še vedno pridejo promovirat svoja najnovejša dela na festival, meni Barbera.

V tekmi za zlatega leva sta film Luca Bessona Dogma in film v režiji Bradleya Cooperja z naslovom Maestro, ki pripoveduje o legendarnem ameriškem skladatelju Leonardu Bernsteinu. Barbera je film opisal kot biografijo izjemnega genija, ki se osredotoča na Bernsteinov mučni odnos z ženo, slednji igra Carey Mulligan.

Sofia Coppola je v glavnem tekmovalnem programu s filmom Priscilla o ženi Elvisa Presleyja. The Killer je novi triler Davida Fincherja, v njem je zaigral Michael Fassbender. V tekmi za leva je tudi film Poor Things režiserja Yorgosa Lanthimosa, v katerem je zaigrala Emma Stone, Pablo Larrain je v tekmi za zlatega leva s filmom El Conde, Michael Mann s filmom Ferrari, biografskim filmom o Enzu Ferrariju, v katerem sta zaigrala Adam Driver in Penelope Cruz.

Nikolaj Arcel se za leva poteguje s filmom Bastarden, Bertrand Bonello z La Bete, Stephane Brize s Hors-Saison, Pietro Castellitto s filmom Enea, Saverio Costanzo s Finalmente l'alba in Edoardo De Angelis z filmom Comandante, ki bo tudi odprl letošnji festival.

Žiriji, ki bo odločala o dobitniku zlatega leva, bo predsedoval ameriški režiser Damien Chazelle. 

Priporočamo