V petek se začenja jubilejna 30. edicija Sarajevskega filmskega festivala, ki ga odpira film Po poletju bosanskega režiserja Denisa Tanovića. Za nagrado srce Sarajeva se bo do 23. avgusta potegovalo 54 filmskih naslovov, od tega osem igranih in enajst dokumentarnih celovečercev, obe tekmovalni sekciji pa tokrat odpirata slovenska filma: Odrešitev za začetnike režiserke in scenaristke Sonje Prosenc in dokumentarni prvenec Cent'anni Maje Doroteje Prelog.

Polifonija pogledov

Elma Tataragić, selektorica igranega tekmovalnega programa, v katerem bo regionalno premiero v soboto doživela tudi Odrešitev za začetnike Sonje Prosenc, svoj izbor opisuje kot izzivalen, a hkrati skladen s festivalskim poslanstvom, ki pozornost posveča novim avtorjem, izvirnim zgodbam in konceptom. »Gre za polifonijo različnih pogledov na vojno, zgodovino, ljubezen, našo krhko prihodnost in človekovo večno potrebo po pripadnosti ter za povabilo k razmisleku o ambivalentnosti današnjega sveta.« Med tekmovalnimi naslovi najdemo filme iz celotne jugovzhodne Evrope, Ukrajine in južnega Kavkaza, s posebno gala projekcijo pa se bo izven tekmovalnega programa predstavil tudi film Mati Mara, ki ga režijsko podpisuje Mirjana Karanović.

Selektorica dokumentarne sekcije Rada Šešić medtem poudarja, da letošnje dokumentarne naslove združuje »ribolov v reki časa«, bodisi skozi arhivsko gradivo bodisi skozi prečiščeno filmsko opazovanje, vsaj polovica pa jih odseva intimne osebne pripovedi, ki skozi subtilno prikazane mikrosvetove zrcalijo širše situacije, politične pretrese in družbene boje. Za takšen intimen podpis se navsezadnje izkaže tudi film Cent'anni, dokument zmage nad smrtonosno boleznijo režiserkinega partnerja, ki se prevesi v bojno polje nezaceljenih ran njunega odnosa ter postane izrazno sredstvo samoodkrivanja in bolečega preizpraševanja, kaj resnično pomeni »biti skupaj«.

»Ideja za film se je leta 2018 porodila Blažu, slabo leto po uspešni presaditvi krvotvornih matičnih celic. Septembra 2019 je nato potekalo snemanje, sledil pa je dolgotrajen proces montaže, v kateri sem v posnetem materialu dolgo iskala pravo zgodbo. Ko sem leta 2021 na delavnici sarajevskega festivala prejela glavno nagrado za 'grobo montažo', se je tako že zdelo, da je projekt blizu dokončanja, toda potrebovala sem še nekaj časa, da sem našla svoj glas in se sprijaznila z nelagodjem, ki sem ga čutila ob odpiranju svojega intimnega življenja svetu,« je za Dnevnik povedala Maja Doroteja Prelog, ki se veseli tudi, da bo njen prvenec regionalno premiero doživel na njenem najljubšem filmskem festivalu. Med dokumentarnimi filmi bo v uradni selekciji, a izven tekmovalnega programa, premiero doživel tudi Praslovan, biografski film o pevcu Zoranu Predinu v režiji Slobodana Maksimovića, ki preko odraščanja v delavskem Mariboru, skupine Lačni Franz in solistične kariere odseva družbene spremembe časa ter osebne prelomnice umetnikovega življenja.

Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem našla svoj glas in se sprijaznila z nelagodjem, ki sem ga čutila ob odpiranju svojega intimnega življenja svetu.

Maja Doroteja Prelog,
avtorica filma Cent'anni

Štiri častne nagrade

O nagradah srce Sarajeva bo tudi tokrat odločala mednarodna zasedba: to so ameriški režiser in scenarist Paul Schrader, ki je predsednik žirije, pa bosanska režiserka in montažerka Una Gunjak, finski režiser in scenarist Juho Kuosmanen, švedska igralka in producentka Noomi Rapace ter slovenski igralec Sebastian Cavazza. Vendar s tem še nikakor ni konec letošnje slovenske zastopanosti na festivalu. V študentskem tekmovalnem programu se bo predstavila lutkovna stop animacija Onkraj obraza Anje Resman, v otroškem programu celovečerna filma Igrišča ne damo! Klemna Dvornika in Tartinijev ključ Vincija Vogua Anžlovarja, močna pa bo tudi slovenska udeležba na sarajevskih talentih, kamor so letos izbrali režiserko Tino Ščavničar, igralca Gašperja Markuna, direktorja fotografije Petra Perunovića in filmsko kritičarko Tinkaro Uršič Fratina.

Častno srce Sarajeva, ki ga vsako leto podeljujejo kot priznanje za izjemen prispevek k filmski umetnosti, letos prejmejo ameriška igralka Meg Ryan, za svojo »vsestranskost, naravni šarm in duhovito interpretacijo«, ameriški igralec John Turturro, ki »vsakemu liku vnese pristnost in globino«, ameriški režiser, scenarist in producent Alexander Payne za »pronicljivo pripovedovanje zgodb in ostro oko za človeška čustva« ter palestinski režiser Elia Suleiman, ki se »s svojo značilno duhovitostjo sprehaja po zapletenosti našega obstoja, osvetljuje absurde življenja ter prikazuje duha in identiteto Palestine«. Na festivalu bodo sicer prikazali tudi retrospektivo njegovih del. 

Priporočamo