Za letošnjo edicijo filmskega festivala so prejeli 138 prijav filmov različnih žanrov in zvrsti. Na koncu se jih je v tekmovalni program uvrstilo 55. Med njimi je 14 celovečercev, od tega 7 igranih in 7 dokumentarnih. »Letos je mogoče opaziti zatišje pri animiranih filmih, ki jih je nekoliko manj kot v prejšnjih dveh letih, smo pa zaznali znaten porast kvalitetnih študijskih filmov. Pri celovečernih igranih filmih je stanje stabilno, slovenskemu dokumentarcu pa se očitno piše lepa prihodnost,« je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal direktor festivala Bojan Labović. Porast dokumentarnega žanra je komentirala tudi direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar: »Dokumentarni film napreduje s hitrimi koraki, pri Slovenskem filmskem centru smo namreč pred tremi leti zastavili novo štiriletno strategijo, kjer smo programsko načrtovanje utemeljili na treh stebrih. Poleg igranega filma smo želeli spodbuditi dokumentarni in animirani film. Na obeh področjih smo okrepili tako programske aktivnosti kot sredstva. Kar se tiče programa slovenske kinematografije, se ga letos sploh veselimo, ker kaže rezultate naših preteklih let, vlaganj in usmeritev.«

V ospredju filmska slika

Festival bo letos potekal v Avditoriju Portorož in razstavišču Monfort. Poleg dolgometražnih filmov se bo v tekmovalnem programu predstavilo 16 kratkih, natančneje 5 dokumentarnih, 5 animiranih in 6 igranih. Festivalska ekipa si želi slovenski film čim bolj razširiti v svet, zato so v goste povabili selektorje dokumentarnih festivalov iz širše regije. Cene vstopnic so enake kot lani, prav tako so ohranili tradicionalni simbolični filmski evro.

Festival bo 3. oktobra odprla svetovna premiera igranega filma Šterkijada režiserja Igorja Šterka, ki govori o znanem slovenskem jadralcu Juretu Šterku in njegovi družini. Sledila bo svečana prireditev, ki jo bo tudi letos režiral Jure Ivanušič. Na njej bodo podelili nagrado, ki se od letošnjega leta naprej imenuje nagrada Milke in Metoda Badjure. Za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti jo bo prejel direktor fotografije Rado Likon. Naslednji dan bo v celoti posvečen slovenskim filmskim snemalcem, tudi letošnji strokovni program se posveča filmski sliki. Strokovni program bo sicer sestavljalo še predavanje priznane španske producentke dokumentarnih filmov Marte Andreu, govora pa bo tudi o strateškem načrtu za razvoj avdiovizualne industrije do 2030. Strokovni program bodo zaključili z okroglo mizo o trajnostnih praksah v slovenski filmski industriji.

Svetovno premiero bodo na FSF doživeli še celovečerni filmi v tekmovalnem delu Poslednji heroj Žige Virca, Vzornik Nejca Gazvode in Opazovanje Janeza Burgerja. Letos bodo projekcije potekale pod drobnogledom dveh žirij. Tekmovalne celovečerce bo poleg občinstva ocenjevala žirija v sestavi igralke Anuše Kodelja, režiserke in scenaristke Andrine Mračniškar ter kritičarke in publicistke Ane Šturm. V žiriji za kratke in študijske filme, ki se bodo prav tako potegovali za nagrade vesna, pa so ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic, antropolog in cineast Naško Križnar ter producent in montažer Vladimir Šojat.

Pomembne obletnice

Pomembne obletnice, ki bodo zaznamovale letošnji Festival slovenskega filma, so 100-letnica dvorane v Kinodvoru, 60-letnica dvorane v Slovenski kinoteki, 80-letnica režiserja Karpa Godine in lanska 100-letnica rojstva snemalca Ivana Marinčka. Na posebnem dogodku se bodo poklonili še spominu na velikega slovenskega gledališkega in filmskega igralca Radka Poliča – Raca. V soboto, 7. oktobra, bo na sporedu projekcija njegovega zadnjega filma Spominjam se samo srečnih dni hrvaškega režiserja Nevia Marasovića. Med drugim se bodo poklonili tudi prijatelju slovenskega filma, kot imenujejo Dragomira Zupanca, ki v Beogradu pripravlja Dneve slovenskega filma.

Nataša Bučar je na tiskovni konferenci izpostavila še en poseben dogodek, ki sicer ne poteka v sklopu festivala. T. i. dogodek Business to Diplomacy pripravlja Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom. Potekal bo 5. oktobra v Piranu in se osredotočal na Slovenijo ter njene filmske potenciale. K udeležbi so povabili tuje veleposlanike in veleposlanice, ki jim bodo pokazali tudi nekaj vrhuncev slovenske kinematografije.

Priporočamo