Mednarodni filmski festival v Locarnu je ena od najstarejših tovrstnih filmskih prireditev na svetu: ustanovljen je bil leta 1946, poleg častitljive zgodovine pa ga zaznamujeta tudi naklonjenost avtorskemu filmu in slikovitost švicarskega mesteca s približno 16.000 prebivalci ob jezeru Maggiore. Še zlasti očarljivo je osrednje prizorišče festivala na glavnem trgu Piazza Grande, ki lahko na večerne projekcije na prostem sprejme okoli 8000 obiskovalcev (lani so sicer našteli skoraj 150.000 gledalcev), pohvali pa se lahko tudi z enim največjih filmskih platen sploh.

Nagrado za življenjsko delo letos prejme mehiški cineast Alfonso Cuaron.

Na letošnjem 77. festivalu, ki se je začel sinoči, trajal pa bo do sobote, 17. avgusta, ko bodo podelili tudi festivalske nagrade, bo na ogled skupno 225 filmov, od tega bodo kar 104 doživeli svetovno premiero. V osrednjem tekmovalnem programu je tokrat 17 filmov, ki se bodo potegovali za zlatega leoparda, podprtega z nagrado, vredno okoli 80.000 evrov, ki si jo razdelita režiser in producent; vsi bodo prikazani premierno. Med njimi so filmi iz Francije (kot denimo Virgil Vernier s filmom Sto tisoč milijard), Italije, Južne Koreje (Sangsoo Hong s filmom Ob toku) in drugod, a četudi na seznamu ni tistih najbolj slovitih imen svetovne kinematografije, velja omeniti, da so leoparda v preteklosti med drugimi prejeli režiserji, kot so Roberto Rossellini, John Ford, Stanley Kubrick, Miloš Forman, Mike Leigh ali Jim Jarmusch.

Počastitev preteklosti

Festival ima sicer tri tekmovalne sklope, poleg glavne mednarodne sekcije še dva, ki sta posvečena filmskim govoricam sedanjosti in morebitnim prihodnjim smerem filmske umetnosti. Filmi so razvrščeni v enajst sekcij, med njimi je tudi Locarno Kids Screenings, kamor se je letos uvrstil slovenski otroški film Igrišča ne damo! režiserja Klemna Dvornika, ki bo na programu 11. avgusta. Glavna retrospektiva bo posvečena 100. obletnici ameriškega filmskega studia Columbia, v katerem je nastalo nekaj največjih uspešnic zlate dobe Hollywooda, od muzikalov, filmov noir do vesternov, komedij in vojnih filmov.

Tudi tokrat bodo podelili več posebnih nagrad: bollywoodski zvezdnik Shah Rukh Khan bo prejel leoparda za umetniško veličino, novozelandska režiserka Jane Campion pa častnega leoparda, ki ga podeljujejo izjemnim osebnostim v svetovni kinematografiji; Campion je bila prva ženska, ki je bila dvakrat nominirana za oskarja za najboljšo režijo, najprej za film Klavir (1993) in nato še za Moč psa iz leta 2021, za katerega je kipec tudi prejela. Častni leopard je šel v preteklosti tudi v roke ustvarjalcev, kot so Ennio Morricone, Jean-Luc Godard, Bernardo Bertolucci ali Werner Herzog. Mehiški ustvarjalec Alfonso Cuaron, ki je v letih 2013 ter 2018 prejel oskarja za najboljšo režijo za filma Gravitacija in Roma, dobi nagrado za življenjsko delo, francosko-švicarska igralka Irene Jacob, ki je igrala tudi v filmih Dvojno Veronikino življenje in Tri barve: Rdeča, pa bo prejela nagrado leopard club. 

Priporočamo