Podjetje je v desetih letih let razvilo tri stebre poslovanja. Prvi steber predstavljajo storitve v sektorju elektroenergetike (inženiring, študije, svetovanje, nadzor nad izvedbo, testiranje in spuščanje v pogon). Drugi steber zajema dobavo sekundarnih sistemov na ključ – sistemov, ki skrbijo za nemoteno delovanje elektroenergetskega sistema, ščitijo naprave pred okvarami in ljudi pred nesrečami. Tretji steber predstavlja prodaja testnih naprav in programske opreme blagovne znamke Omicron, dodatno pa tudi izobraževalni center Omicron Academy za izobraževanje strank s področja avtomatiziranega preizkušanja zaščitnih naprav, standarda IEC61850 in digitalnih postaj ter kibernetske varnosti.

Globalno prisotno podjetje

Acinel letos praznuje deseto obletnico delovanja. Poleg ustanovitelja, direktorja Davida Bucaja, je v lasti še treh solastnikov. Je globalno prisotno podjetje, ki raste skozi partnerstva in vedno znova išče nove priložnosti. Njihovi trgi segajo do Angole in Filipinov, doslej pa so uspešno dokončali več kot sto projektov. Usmerjajo se v razvoj priložnosti na slovenskem trgu ter razvoj storitev na področju kibernetske varnosti elektroenergetskega sistema. Kompleksnost in vrhunskost njihovega znanja izkazujejo raznovrstni projekti: veliki sistemi sončnih elektrarn v Angoli, sistemi visokonapetostnega enosmernega prenosa (HVDC), baterijski hranilniki električne energije (BHEE), energetika v podatkovnih centrih (Datacenter), sekundarni sistemi v elektroenergetiki (proizvodnja, prenos in distribucija), industriji in transportu.

David Bucaj

David Bucaj

Podjetje je pomemben akter elektroenergetske panoge v Sloveniji in svetu, ki je skozi leta gradilo svoje znanje in vrhunsko ekipo z udeležbo na nekaterih prestižnih pionirskih projektih. Njihovo globalno usmerjenost kaže tudi odprtje podjetja na Švedskem. Rastejo in razvijajo se skozi partnerstva z vodilnimi podjetji v panogi. Zavedajo se namreč kompleksnosti sodobnih elektroenergetskih sistemov in verjamejo v moč komplementarnih znanj, ki jih prinesejo partnerstva.

Nadgradnja notranjih sistemov in procesov

S pričakovanimi 25 zaposlitvami v tem letu se že danes ukvarjajo z orientacijo svoje rasti – kako in koliko rasti po prekoračitvi tega mejnika. Trenutno razmišljanje gre v smeri ohranjanja velikosti podjetja na tej ravni, saj se še ne počutijo pripravljene za večjo širitev, zaradi pomanjkanja znanja o vodenju podjetja ter želje po ohranjanju pristnosti odnosov. Pomemben del njihovih razvojnih aktivnosti danes je nadgradnja notranjih sistemov in procesov ter razvoj stabilne baze zaposlenih doma in v tujini. Na pomanjkanje kadra se odzivajo z zaposlovanjem tujcev in integracijo tujih delavcev v svoje delovno okolje; več kot četrtina zaposlenih v podjetju je tujcev.

Acinel na kratko

Sedež: Pobegi

Direktor: David Bucaj

Prihodki leta 2023:
2,890 milijona evrov

Indeks rasti prodaje 2018 – 2023: 200

Število zaposlenih 2023: 15

Dodana vrednost na zaposlenega 2023: 99.270 evrov

Priporočamo