Gre za proizvodno podjetje, ki izdeluje elektroniko z materiali, kot so tiskana vezja, upori, diode in čipi, na osnovi načrtov, ki jih predstavijo kupci. Njihovi izdelki so elektronika za luči in železnice (signali, kretnice), igralne avtomate (ena od strank je Interblock), polnilne postaje in razsvetljene fasade (velike poslovne stavbe). Podjetje ponuja svojim naročnikom celostno rešitev od zasnove, implementacije in produktizacije do celovite proizvodne logistike. Povezuje se z vodilnimi proizvajalci elektronskih komponent in opreme za opremljanje tiskanih vezij, hkrati pa namenja veliko pozornost razširjanju znanja in izpopolnjevanju lastnih kompetenc.

Načrtovana združitev dveh podjetij

Ustanovitelj in lastnik podjetja Marjan Zidar je kariero začel s prodajo nepremičnin, ob gradbeni krizi 2006 pa je po spletu naključij prišel v podjetje s 140 zaposlenimi, ki se je ukvarjalo s proizvodnjo tiskanega vezja. Vodstvo podjetja je dalo odpoved in lastnik (oče njegovega prijatelja) je nujno iskal kadre. Takrat je Marjan Zidar v podjetje prišel kot vodja prodaje. Po približno osmih letih se je odločil, da gre samostojno v trgovinski posel, in ustanovil trgovsko podjetje PCBontime, katerega glavna dejavnost je še danes prodaja plošč tiskanih vezij, narejenih na Kitajskem, po vsej Evropi. Tudi Lepton-Quark kupuje tiskana vezja pri njem. Ker je od partnerjev dobival povpraševanje tudi po proizvodnji, je leta 2016 skupaj s poslovnim partnerjem ustanovil podjetje Lepton-Quark. PCBontime in Lepton-Quark sta še vedno ločeni podjetji, ki pa naj bi se v prihodnjih dveh do treh letih združili.

LEPTON QUARK - direktor MARJAN ZIDAR 10.10.2024 - 24. Slovenska GAZELA 2024 – Sežana - regijski izbor najboljših najhitreje rastočih podjetij – razglasitev Primorsko notranjske regije. Primorsko notranjska gazela  FOTO: Luka Cjuha

Marjan Zidar

Podjetje proda v Sloveniji okoli 65 odstotkov lastnih izdelkov, 35 odstotkov pa v tujino (velja za obe podjetji skupaj), vendar v končni fazi vsi produkti, v katere je vgrajena njihova elektronika, končajo v tujini. Največji trgi so Hrvaška, Avstrija, Nemčija in Romunija, prodaja raste v Švici, prisotni pa so tudi v ZDA. Lepton-Quark načrtuje letos večjo širitev v regijo DACH (Nemčija, Avstrija, Švica) in s tem namenom so že zaposlili nemško govoreče zaposlene. Do konca leta bodo odprli pisarno v Rosenheimu v Nemčiji. Na vsakega od kupcev pride od 10 do 15 odstotkov prometa, tako da podjetje ni odvisno od enega velikega kupca. Med pomembnimi strankami sta denimo avtomobilska proizvajalca BMW in Audi, za katera v podjetju izdelujejo elektroniko za zadnje luči, tudi elektronika v kmetijskih strojih Claas vsebuje njihove dele. Poleg tega je njihova elektronika vgrajena v električne števce največjega evropskega dobavitelja, prispevajo pa še 90 odstotkov elektronike za črko M v znaku za McDonald's po vsem svetu.

Velika pozornost inovativnosti

Podobnih podjetij, kot je Lepton-Quark, je v Sloveniji več deset, vendar med konkurenco izstopa po prilagodljivosti, odzivnosti in razumnih cenah – to je zmagovalna kombinacija, pravi direktor. Kupci vedo, da se bodo njihovi tehnologi ukvarjali s problemom tudi čez noč, kar jim veliko pomeni, saj jim pri dobavnih verigah po vsem svetu tako lahko prihranijo ves dan. Tudi inovativnosti posvečajo veliko pozornost, zato k njim prihajajo kupci, ki drugje ne dobijo rešitve. Ne nazadnje je tudi njihova oprema precej boljša od konkurence in vanjo še dodatno vlagajo, poleg tega so se pred nekaj meseci preselili v novo poslovno stavbo. V prihodnosti želijo razviti lasten produkt na področju elektronike, zato nameravajo v dveh letih ustanoviti lastno raziskovalno-razvojno skupino. V podjetju, ki je okoljsko ozaveščeno, delata kot študenta oba direktorjeva sinova, ki sta potencialna naslednika.

Lepton-Quark na kratko

Sedež: Cerknica

Direktor: Marjan Zidar

Prihodki leta 2023:
7,149 milijona evrov

Indeks rasti prodaje 2018–2023: 222

Število zaposlenih 2023: 33

Dodana vrednost na zaposlenega 2023: 61.356 evrov

Priporočamo