Majhno družinsko podjetje je zraslo v mednarodno družbo, ki ponuja inovativne rešitve največjim farmacevtskim podjetjem po vsem svetu. Korenine Roto Inoxa segajo v leto 1979, ko sta danes pokojni Miran Pavšič in njegova žena Magda začela posel v garaži družinske hiše v Gorenji Trebuši, a sta jo kmalu zamenjala za garažo v Novi Gorici. Z dvema stružnima avtomatoma sta proizvajala vijake za Iskro Bovec, ko je posel začel upadati, pa sta odkupila patent za proizvodnjo vtičev šuko. Po nakupu večjega obdelovalnega stroja se je nanju obrnil Meblo s povpraševanjem po strojni obdelavi cilindrov za stiskalnice ivernih plošč, ki pa je zahtevalo varjenje, česar Pavšičeva nista obvladala, zato sta varilca dobila iz drugega podjetja. Z novim znanjem je prišla ideja o odkupu patenta za proizvodnjo vinskih cistern iz jeklene pločevine.

Jekleno pločevino dobivali iz Italije

V tistem obdobju jeklena pločevina ni bila lahko dostopna, zato so material za prve cisterne dobivali iz Italije. S cistern so portfelj širili na filtre, polnilne linije za steklenice, hladilne sisteme in verifikatorje. Miran je na trgu hitro zaznal novo priložnost v pnevmatskih stiskalnicah za grozdje. Ko je podjetje pridobilo sloves, da je sposobno svoje znanje in tehnološke danosti uporabiti za reševanje različnih vrst povpraševanja, jim je lokalno podjetje odstopilo naročilo posebnih procesnih WFI-posod za priznano slovensko farmacevtsko družbo, saj so bili sami prezasedeni. S tem so vstopili v segment komponent iz jeklene pločevine za farmacevtsko, kemično in biotehnološko proizvodnjo.

Uspešnost podjetja, ki je sprva izdelovalo vijake, danes pa ustvari 5,7 milijona evrov prihodkov od prodaje kompleksnejših tehnoloških procesnih sistemov, temelji na pravi kombinaciji podjetniškega poguma in preudarnosti.

Ker je segment rasel, podjetje pa je še vedno proizvajalo tudi kletarsko opremo, so z vstopom druge generacije, Matejke Pavšič (skrbi za nabavo, kadrovsko politiko in administracijo) in Blaža Pavšiča (odgovoren za prodajo, proizvodnjo in inženiring), v upravljanje podjetja najprej pretehtali strateško usmeritev. Znova so se odločili za smelo potezo in se osredotočili na rastočo farmacevtsko industrijo, druge programe pa opustili. Začeli so prodirati na trge v tujini in danes proizvajajo za največje farmacevtske družbe na svetu. Izdelava procesne opreme za zahtevne proizvodne obrate vključuje sklope, stroje, postrojenja in sisteme za proizvodnjo trdnih (tablete, peleti, granulati), poltrdnih (kreme, losjoni) ali tekočih oblik (cepiva, tekoče forme v vialah, ampulah, siringah). Tovrstni proizvodni proces je kompleksen in interdisciplinaren, zato zahteva več zelo različnih komponent – Roto Inox s svojimi izdelki obvladuje del tega segmenta. Podjetje ima status rednega dobavitelja za Sandozove in Novartisove proizvodne obrate po Evropi, njihovo opremo pa najdemo v obratih Pfizerja, MSD, GSK, Organona in drugih.

Podjetje gradi novo poslovno stavbo (na fotografiji prikaz končne podobe), načrtuje pa tudi obsežno prenovo proizvodnega obrata. F Roto Inox

Podjetje gradi novo poslovno stavbo (na fotografiji je prikazana končna podoba), načrtuje pa tudi obsežno prenovo proizvodnega obrata. F Roto Inox

Posla se lotevajo preudarno

Roto Inox ima kupce iz več kot 40 farmacevtskih in biofarmacevtskih družb, inženiringov in drugih uglednih podjetij iz te panoge v Sloveniji in tujini. Ker se investicijski cikli pri naročnikih zgodijo na nekaj let, se podjetje na podlagi dolgoročnih partnerstev spretno osredotoča na kupce, za katere vedo, da bodo vlagali v novo tehnološko opremo ali njeno nadgradnjo. Zato delež prodaje na domačem in tujem trgu niha, načeloma pa na tujem ustvarijo 72 odstotkov prodaje in na domačem 28 odstotkov. Letne načrte prodaje pripravljajo, a se zavedajo, da je dinamika sprememb visoka, to pa od podjetja zahteva hitro prilagodljivost razmeram in povpraševanju na trgu. Prodajo obvladujejo prek verige lokalnih prodajnih agentov – na nekaterih trgih tako novih strank ne iščejo več, temveč strateško razvijajo že pridobljene.

Uspešnost podjetja, ki je sprva izdelovalo vijake, danes pa ustvari 5,7 milijona evrov prihodkov od prodaje kompleksnejših tehnoloških procesnih sistemov, temelji na pravi kombinaciji podjetniškega poguma in preudarnosti. Medtem ko je imel oče Miran milijon idej in bil naklonjen tveganju, je bila mama glas poslovnega razuma in varuh finančne stabilnosti podjetja. Blaž in Matejka se kot naslednika posla lotevata preudarno in se zavedata, da so razsežnosti poslovnih odločitev precej večje, kot so bile v preteklosti. Hkrati vesta, da je farmacija oziroma biofarmacija med panogami, ki daleč največ vlagajo v razvoj, kar pomeni, da bo podjetje z nadaljnjim vlaganjem v znanje in kakovost lahko raslo. S svojim znanjem in natančnostjo lahko strežejo tudi najzahtevnejšim kupcem. Za priznano tehnološko podjetje, ki ponuja storitve za proizvodnjo in razvoj biotehnoloških produktov, so izdelali sistem za filtracijo celičnih kultur. S tem posegajo v visokotehnološki segment proizvodnje procesne opreme. Da ne bi ostali dolgoročno odvisni le od ene industrije, je obetavna panoga z zahtevami po podobnih sistemih v proizvodnji industrija polprevodnikov in baterij. Večji proizvajalci slednjih so prav v Skandinaviji, torej na trgih, kjer podjetje že posluje.

ROTO INOX direktor Blaž Pavšič10.10.2024 - 24. Slovenska GAZELA 2024 – Sežana - regijski izbor najboljših najhitreje rastočih podjetij – razglasitev Primorsko notranjske regije. Primorsko notranjska gazela  FOTO: Luka Cjuha

Blaž Pavšič

Majhnost in agilnost sta prednosti

Končni izdelek je vedno ukrojen po meri kupca, produkti se ne ponavljajo, saj ima vsak proizvodni obrat svoje zahteve in specifikacije. Roto Inox za naročnika obvladuje celotni proces, ki obsega vodenje projekta, raziskave in razvoj, podrobni inženiring, proizvodnjo in montažo, avtomatizacijo in vzdrževanje. Na leto obdelajo okoli dvesto naročil, od tega jih polovica zahteva proizvodnjo v podjetju, pri preostalem deležu pa gre za dobavo rezervnih delov in predelav. Podjetij, kot je Roto Inox, je v Evropi malo. V Sloveniji nimajo neposredne konkurence, kot ocenjujejo sami, saj so se proizvajalci osredotočili na različne tržne niše oziroma segmente. V podjetju so začeli gradnjo nove poslovne stavbe, ki bo poleg pisarn za vodstvo, vodje projektov, QA-ekipo in inženiring imela tudi obsežen FAT-prostor. V njem bodo izvajali postopke, s katerimi bodo preverjali, ali sistem oziroma oprema deluje v skladu s specifikacijami, preden jih bodo dostavili in namestili pri končnem uporabniku. Poleg tega načrtujejo obsežno prenovo proizvodnega obrata, ki bo omogočil še učinkovitejšo ter tehnološko dodelano izdelavo sistemov in posod.

Matejka Pavšič10.10.2024 - 24. Slovenska GAZELA 2024 – Sežana - regijski izbor najboljših najhitreje rastočih podjetij – razglasitev Primorsko notranjske regije. Primorsko notranjska gazela  FOTO: Luka Cjuha

Matejka Pavšič

Blaž Pavšič pove, da v podjetju stalno tehtajo optimalno ravnotežje med rastjo in povečevanjem števila zaposlenih ter zmogljivostmi. Strateško se tako trenutno usmerjajo na obvladovanje rasti in optimizacijo poslovanja. Značilni profil zaposlenega v Roto Inoxu je strojnik, saj se podjetje osredotoča na mehanski del proizvodnje, ne pa tudi na softverski. Programerski del, ki načrtuje avtomatizacijo, prepuščajo drugim specializiranim strokovnjakom na trgu. Trenutno zaposleni prihajajo predvsem iz lokalnega okolja – iz Vipavske doline, Goriških grd, Goriške in s Krasa, štirje pa tudi z območja nekdanje Jugoslavije. Tehnološko zahtevni projekti in dobra delovna klima so začeli pritegovati tudi ambiciozne strokovnjake iz drugih koncev Slovenije, ki si želijo postati del ekipe. Matejka Pavšič pove, da velik del kadra pridobijo na podlagi referenc zadovoljnih zaposlenih, ki v podjetje privabijo nove talente. Fluktuacija je izredno majhna oziroma je skoraj ni, v podjetju je kar nekaj zaposlenih z več kot 20- ali 25-letnim stažem. Tudi člani vodilne ekipe so osebno vpeti v lokalno okolje in družbeno odgovornost podjetja vidijo v tem, da ne hranijo samo ust zaposlenih, temveč tudi njihove družine, kar čutijo kot veliko odgovornost.

Roto Inox na kratko

Sedež: Nova Gorica
Direktorja: Matejka in Blaž Pavšič
Prihodki leta 2023:
5,737 milijona evrov
Indeks rasti prodaje 2018–2023: 195
Število zaposlenih leta 2023: 29
Dodana vrednost na zaposlenega leta 2023: 76.016 evrov

Priporočamo