Slovenska nogometna reprezentanca je v vročem Kölnu dosegla zgodovinski uspeh. Prvič bo igrala v osmini finala velikih tekmovanj, potem ko je po junaškem boju remizirala z Anglijo brez golov. Slovenci so v drugem polčasu trpeli, a je bunker vzdržal do konca bojevite tekme. Anglija je imela premoč, a si je priigrala zelo malo velikih priložnosti. Slovenci so navdušili z borbenostjo in taktično disciplino.

Ko so se slovenski reprezentanti poldrugo uro pred začetkom tekme pripeljali na stadion in si med sprehodom ogledovali zelenico na izjemno akustičnem stadionu na obrobju mesta, kjer je okrog njega prava zelena oaza, so navzven delovali mirno, medtem ko so bile tribune še skoraj povsem prazne. »Mi Slovenci,« je zadonelo s tribune, ko so na ogrevanje prišli vsi trije vratarji angleške reprezentance. Nekaj minut kasneje so slovensko trojico vratarjev in njihove soigralce v polju pozdravili z napevom »Kdor ne skače ni Sloven'c« in nato s kopico ponarodelih pesmi preglasili angleške navijače, dokler niso zapolnili svojega dela tribun, na katerih so bili v veliki številčni premoči.

Slovenski selektor Matjaž Kek je ostal zvest tradiciji, da ekipe ne menja in že tretjo tekmo na prvenstvu je začela ista enajsterica. Njegov tekmec na angleški klopi Gareth Southgate je naredil eno menjavo, namesto Alexandra-Arnolda je priložnost dobil Conor Gallagher.

Potem ko so glasno peli slovensko himno, med katero je bilo nekaj žvižgov angleških navijačev, so se reprezentanti v modrih dresih pogumno lotili največje tekme v dosedanjih karierah. Angleži se niso brezglavo zapodili proti slovenskemu golu s popolnim napadom, ampak so tekmo začeli zadržano. Slovenci so celo izvedli uvodni pritisk, a je bil strel Šeška z glavo v peti minuti premalo močan, da bi spravil v težave vratarja Anglije Pickforda. Potem ko je Janža z dvema predložkoma povzročil paniko v kazenskem prostoru tekmeca, je Anglija v 20. minuti dosegla gol preko Sakaja, a je bil podajalec Walker v nedovoljenem položaju. Slovenija se je organizirano branila, ko pa je prešla v napad, je skušala tudi kombinirati in zadržati žogo, a je zmanjkala zadnja podaja. Angleži so prvi strel v okvir slovenskega gola sprožili šele po pol ure, a je Oblak ob poskusu Fodna iz prostega strela dokazal, zakaj je eden najboljših vratarjev na svetu. Anglija je do priložnosti prvega polčasa prišla v zaključku, a je vodja napada žogo poslal mimo gola. Čeprav je bila posest žoge v prvem polčasu 71:29 odstotkov za Anglijo, Slovenija ni tako zelo trpela, kot bi sklepali iz statistike.

Če so Angleži v prvem polčasu igrali zadržano, so se v drugem postavili precej višje, dvignili ritem in v slovenski obrambi je bilo obilo panike. Vse skupaj je bilo v skladu s tradicijo, da Slovenija slabo vstopa v drugi polčas. Angleži so valili napad za napadom, Slovenci so panično tekali za žogo, ki se je nekajkrat kot na fliperju odbijala po kazenskem prostoru. Ob takšni igri, ko niso uspeli zadržati žoge niti z dvema podajama, so dobesedno izzivali žogo v mreži Oblaka. Kekova četa je prvič pogledala proti angleškemu golu, a je bil strel Gnezde Čerina nenatančen. Vzdušje na tribunah je bilo peklensko. Angleški navijači so začutili priložnost za zmago, slovenski niso popuščali v podpori. Bilo je tako glasno, da si moral med pogovorom s sosedom na najbližjem sedežu kričati. Slovenija se je branila s klasičnim bunkerjem, Kek pa se je v 75. minuti odločil za tvegano potezo, ko je Šeška zamenjal z umetnikom Iličićem. Ko so slovenski navijači že slavili, je bilo kritično v 92. minuti, ko je Palmer prišel do odprtega strela, a je bil Oblak na pravem mestu.

»Zadnjih minut se sploh ne spomnim. Občutki so fenomenalni. Trpeli smo proti Angliji, a na koncu na to pozabili. Smo veseli in zadovoljni. Rekli smo, da ne gremo v Nemčijo samo tekmovati, temveč tudi kaj narediti. Zdaj nam je uspelo priti iz skupine. En cilj je dosežen, upam pa, da to še ni konec naše poti. Na igrišču smo dobro stali, bili kompaktni in skupaj delali za končni cilj. Odigrali smo popolno moštveno tekmo. Vsa čast vsakemu posamezniku za prikazano borbo. Ljudje se ne zavedajo, kako težko je nekaterim igrati na tej ravni, ker tega niso vajeni,« je povedal kapetan Slovenije Jan Oblak.

Izida 3. kroga v skupini C: Anglija – Slovenija 0:0, Danska – Srbija 0:0.

 

Priporočamo