Pravosodno ministrstvo je napadalce na kongres preganjalo po zakonu iz leta 2002, ki je bil sprejet zaradi finančnega škandala podjetja Enron. A kot je v danes objavljeni odločitvi sklenila večina vrhovnih sodnikov, zakon odreja pregon oseb zaradi oviranja uradnega postopka, ki so uničevale dokumente.

Odločitev, pri kateri tokrat ni bilo ideoloških delitev, pomeni, da bodo obsodbe nekaterih napadalcev verjetno razveljavljene, Trump pa bo to skušal izkoristiti za novo vlogo za razveljavitev pregona posebnega tožilca Jacka Smitha zaradi spodnašanja izida volitev 2020. Smith je sicer že pred odločitvijo zatrdil, da to na njegov primer ne bo vplivalo.

Trumpovi privrženci so leta 2021 vdrli v kongres, potem ko jih je pozval, naj gredo tja in se borijo. Več deset jih je bilo zaradi tega že obsojenih.

Predsednik vrhovnega sodišča John Roberts je danes prav tako naznanil, da bo v ponedeljek zadnji delovni dan sodišča in analitiki pričakujejo, da bo objavljena zelo pričakovana odločitev v primeru Trumpove zahteve, da se mu za vsa dejanja, ki mu jih očita Smithova obtožnica, prizna imuniteta.

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE