Starši otrok iz vrtca Radovljica so bili po februarski seji sveta staršev obveščeni o načrtovanem zvišanju cene vrtca. Ker so menili, da bi morala dvig cene dodatno subvencionirati občina, so pripravili predlog dodatnega subvencioniranja, ga posredovali občini in na majsko sejo sveta staršev povabili tudi župana Cirila Globočnika, saj je občinski svet njihov predlog zavrnil.

Župan je navedel, da je področje predšolske vzgoje eden izmed največjih porabnikov v občinskem proračunu: med sredstvi, ki jih občina zagotavlja vrtcu, so plačilo razlike do polne cene programa, zagotavljanje prostorskih pogojev, gradnja prizidka enote Radovljica za potrebe vrtca in razvojne ambulante, energetska sanacija in zagotavljanje finančnih sredstev za druga večja investicijska vzdrževanja.

Globočnik je pojasnil, da se občina v okviru investicij trudi pridobiti dodatna finančna sredstva, kot je to pri gradnji prizidka k radovljiškemu vrtcu s sofinanciranjem države, skupaj z Osnovnim zdravstvom Gorenjske; vrtec bo pridobil dodatne prostore za igralnice in telovadnico, občina sama pa tako visoke investicije finančno ne bi zmogla. Povedal je tudi, da občina sodeluje tudi na razpisu za postavitev sončnih elektrarn na strehah vrtcev in šol, kjer bo to mogoče, in da bodo prihranki namenjeni zmanjševanju stroškov.

Do konca županskega mandata nespremenjena cena

Predstavnike staršev je seznanil, da je občinski svet na marčevski seji sprejel proračun in rebalans proračuna za leto 2024 in da so finančna sredstva razdeljena, zato za leto 2024 ni mogoče zagotoviti dodatnih sredstev za subvencioniranje plačil vrtca, ter prisotnim dal obljubo, da bo občina pri pripravi občinskega proračuna za leti 2025 in 2026, ko se mu izteče mandat, namenila dodatna finančna sredstva tako, da se plačilo vrtca za starše v teh dveh letih ne bo povišalo.

Ravnateljica vrtca Anja Ussai je razložila, da je Vrtec Radovljica po izvedenem vpisu otrok v vrtce glede na število in starostno strukturo oddelkov, predvidene stroške in na podlagi izvedene notranje revizije cene programov pripravil izračun cene vrtca od 1. septembra 2024, ki predvideva od 8- do 9-odstotno povišanje, in sicer zaradi višjih stroškov dela, med njimi dviga plač, napredovanj in dodatnih zaposlitev. Od prvega septembra bodo veljale tudi nove smernice za prehrano predšolskih otrok.

Hkrati je ravnateljica pojasnila, da so objavljene cene programov slovenskih vrtcev na spletnih straneh le pogojno primerljive, ker imajo vrtci in občine različne prakse pri potrjevanju novih cen. Povedala je tudi, da bo vrtec, če bi prišlo do morebitnega znižanja stroškov, ponovno izračunal ceno in jo po potrebi tudi znižal. 

Priporočamo