Več kot 210 kandidatov iz vrst združene levice ali liberalnega sredinskega zavezništva je pred drugim krogom predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji umaknilo svoje kandidature - večina od njih s ciljem, da bi otežili izvolitev kandidatov skrajne desnice, je danes poročal francoski časnik Le Monde.

Skrajno desni Nacionalni zbor (RN) je v nedeljo v prvem krogu volitev osvojil dobrih 33 odstotkov glasov, zavezništvo levih strank Nova nacionalna fronta okrog 28 odstotkov, sredinski tabor na čelu s stranko Preporod predsednika Emmanuela Macrona pa približno 21 odstotkov glasov.

V prvem krogu je za izvolitev potrebnih 50 odstotkov glasov prejelo le nekaj več kot 70 kandidatov, v preostalih volilnih enotah od skupno 577 pa bo potreben drugi krog. Vanj se uvrstita prvi in drugouvrščeni kandidat ter vsak naslednji, ki je zbral vsaj 12,5 odstotka glasov vseh registriranih volivcev.

Tokrat se tovrstni troboji obetajo v kar 306 volilnih enotah. Spopadi treh kandidatov se po poročanju portala Politico običajno iztečejo v korist skrajne desnice, v primeru umika tretjega kandidata pa bi se te možnosti zmanjšale.

V luči tega je 218 kandidatov do današnjega roka za umik kandidatur odstopilo iz tekme. Okoli 130 jih pripada Novi ljudski fronti, več kot 80 pa Macronovemu taboru.

Glavna neznanka pred drugim krogom, ki bo potekal to nedeljo, sicer ostaja vprašanje, ali bo Nacionalnemu zboru uspelo osvojiti absolutno večino.

Predsednik RN Jordan Bardella je pred dnevi zagotovil, da bo postal premier le v primeru, če bo njegova stranka v drugem krogu osvojila absolutno večino, a je Marine Le Pen kot vodilni obraz RN pozneje zatrdila, da bo stranka poskušala sestaviti vlado na čelu z Bardellajem tudi brez absolutne večine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE