Pred dobrima dvema mesecema so po licih Luke Bohneca, obtoženega poskusa uboja v lokalu na medvoški tržnici oktobra lani, tekle debele solze obžalovanja, ganljivo srečanje z mamo, sestro in partnerico pred sodno dvorano pa je tokrat spodbudilo solze sreče. Da ga podpora družine in prijateljev »drži pokonci«, je že večkrat poudaril, dobrodejno pa vpliva tudi na njegovo zdravljenje odvisnosti od drog. »Poleg tega v priporu treniram. Imam motivacijo tudi zaradi njih,« je pojasnil.

Da je ravno večletna odvisnost od drog vplivala na njegova dejanja tistega usodnega večera oktobra lani, je potrdil izvedenec sodne stroke za psihiatrijo Rok Tavčar. »Bil je v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, a zmožnost nadzora dejanj ni bila povsem odsotna,« je pričal. Poleg drog je takrat nanj zelo vplival tudi strah. Obtoženi namreč pravi, da sta mu tik pred napadom z nožem na natakarja v lokalu, ki ga je večkrat zabodel, grozila dva moška, kar da se ni zgodilo prvič. Pravi, da ga je bilo strah tako zase kot za njegovo partnerico, ki je takrat delala v tistem lokalu. Zato jo je šel tja posvarit pred »nevarnostjo«. »Natakar mi je nekaj govoril, nisem ga slišal, vse bliže je bil, naenkrat pa se je spravil name in me vrgel na tla. Z eno roko me je davil, z drugo tepel. Bilo me je strah za življenje. Potem je nastala tema, ničesar več se ne spomnim,« je pred časom opisal kritične trenutke. Izvedenec Tavčar pravi, da se je Bohnec lahko počutil ogroženo, da sicer ni agresivna oseba in da bi tak strah lahko zelo vplival na njegovo takratno obnašanje. »Možno, da se je hotel zavarovati pod vplivom strahu. Možno je tudi, da je nož v drugem lokalu vzel iz samoobrambe. Možno bi bilo tudi, da se zaradi hudega strahu ne bi spomnil kakih podrobnosti spopada. Da se ne bi spomnil ničesar, pa verjetno ni možno,« je poudaril izvedenec za psihiatrijo.

Lahko bi se boril za življenje

Obtoženi sicer ne priznava krivde za poskus uboja z nožem, dolgim 23 centimetrov, s katerim je v lokalu Tržnica Kafe osemkrat v hrbet zabodel natakarja Stanislava M. O poškodbah je na sodišču pričal sodni izvedenec medicinske stroke Marko Jug. »Če ne bi prejel kirurške oskrbe, bi lahko bil v smrtni nevarnosti.« Najresnejša sta bila dva vboda, in sicer tista, ki sta poškodovala pljuča in vranico. »Potrebna je bila znatna sila, saj so vbodi prebodli pet centimetrov mišičevja,« je še pričal sodni izvedenec. Na vprašanje obrambe, ali bi poškodbe lahko nastale tako, da je Bohnec ležal na tleh, oškodovanec pa na njem, je odgovoril pritrdilno. »Sploh če je držal nož v desni roki. Lahko bi se boril za življenje. V takem primeru bi bilo zelo verjetno, da bi se na tak način poskušal rešiti,« je še pojasnil. Oškodovani Stanislav M. je v bolnišnici preživel pet dni, nekateri njegovi organi so bili začasno znatno oslabljeni, začasno je bil nezmožen za opravljanje kakršnega koli dela. Dolgotrajnih, znatnih posledic naj ne bi bilo.

Kaj na vse to pravi oškodovani Stanislav M., za zdaj ni jasno, saj na sodišče (še) ni prišel. Vabila na obravnavo mu niso mogli vložiti niti prek detektiva, s pomočjo policistov iz Zagorja ter novega pooblaščenca pa se je razkrilo, da je oškodovani v priporu v Celju zaradi suma ponarejanja denarja. Pričakovati je, da bo v postopku povedal tudi svojo plat zgodbe. Dan po krvavem napadu v Medvodah je sicer za Dnevnik spregovoril najemnik lokala, na terasi katerega je obležal Stanislav M. Povedal je, da naj bi oškodovani med pospravljanjem miz okajenemu moškemu poskušal razložiti, da lokal zapirajo, sledili so žaljivke in prerivanje, nato še pretep. »Šele ko sem ju poskušal spraviti narazen, sem videl, da ima moški v rokah nož in da je z njim Stanislava sunkovito zabadal,« je povedal oktobra lani. Spravili so ju narazen, obtoženi Bohnec pa je takrat pobegnil. Ta naj bi nož vzel v bližnjem lokalu, a se tega ne spominja. Zjutraj se je zbudil na klopci na bližnjem stadionu, nekdo mu je povedal, kaj se zgodilo, policiji se je predal sam. 

Priporočamo