Mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf, ki ga pripravlja Zavod Bufeto, bo v Ljubljani tokrat že sedemnajstič po vrsti povezal dramsko in cirkuško umetnost ter v nekaj več kot tednu dni postregel s precej živahnim naborom domače in mednarodne cirkuške produkcije, od eksperimentalne predstave v akvariju, napolnjenem z vodo, do kultne klovnske klasike. Množici predstav raznolikih žanrov – nekatere bodo namenjene predvsem najmlajšim, spet druge bolj odraslemu občinstvu – se bodo pridružile še izobraževalne delavnice, namenjene ustvarjalcem, različni pogovori in predavanja.

Kot poudarjajo organizatorji, festival slovenskemu občinstvu ponuja srečanja s svežimi tokovi novega cirkusa in najbolj zanimivimi predstavami iz mednarodnega okolja, ustvarjalcem pa možnosti za raziskovanje, navezovanje stikov in skupno odkrivanje novih kreativnih pristopov. Osrednji program letošnjega Klovnbufa bo potekal od 16. do 23. junija, uvodni dogodek pa bo že teden dni prej, torej to nedeljo, ko bo pod Fabianijevim mostom zraven Cukrarne nastopila vsestranska španska umetnica Maria Palma s predstavo Potopljeni glas, neobičajno uprizoritvijo, ki v premisleku dihanja in podzavesti združuje cirkus, gib in ogromen akvarij.

Med parkom in šotorom

Prihodnjo nedeljo bo glavnino Klovnbufa odprla gibalno-vizualna predstava Kopernikova teorija, ki jo bo v Stari mestni elektrarni izvedel domači Fabla Collective. Dan pozneje bo že sledil Cirkuški ponedeljek v sodelovanju s festivalom Junij v Ljubljani, kjer bodo pod cirkuškim šotorom ponovno združili moči najvidnejši slovenski cirkuški ustvarjalci (Zavod Bufeto, Mismo Nismo, Cirkokrog), skupaj z vrsto domačih in tujih gostov. Od jutra do poznega večera se bo na Kongresnem trgu oziroma v parku Zvezda zvrstilo več kot deset dogodkov, od dopoldanskih predstav, nastopov in delavnic za najmlajše do popoldanskega ter večernega programa, namenjenega čisto vsem generacijam. Ta se bo sklenil s premiero sodobne cirkuške uprizoritve Dejstvo ali fikcija? mednarodne zasedbe Rummi Crew, ki ji bo sledila še mladinska cirkuška predstava Cirkodejeva piščal v izvedbi Cirkusa Fuskabo.

S torkom se bo dogajanje preselilo v cirkuški šotor na Ambroževem trgu, kjer bo nastopil francoski žongler in gibalec Asaf Mor s solo predstavo Od devetih do petih, satirično kritiko konformizma in preobremenjenosti z delom, v sredo pa se bo predstavil Paolo Nani s kultno klovnado Pismo, v kateri domišljijo podkrepi z izjemno natančno izvedbo ter isti prizor odigra na vrsto popolnoma različnih načinov. V naslednjih dneh bodo sledili nastop španske naveze Rauxa s predstavo novega cirkusa Kriza domišljije (v Plesnem teatru Ljubljana), argentinski umetnik Loco Brusca, ki v predstavi Mr. X združuje sodobno klovnado, fizično gledališče, pantomimo in buto, astralni cirkus Horror house project: Zodiak – krog malih živali hrvaške skupine Cirkorama in nekorektni koncert Poetically Uncorrect, za katerega bodo poskrbeli Gergely Dózsa, Maja Dekleva Lapajne in Simeon Huzun. Festival bo sklenila uprizoritev Na stežaj zaprta vrata zavoda Vitkar v Cankarjevem domu (23. junija ob 20. uri).

Niz spremljevalnih delavnic se je začel že pred festivalom: že v četrtek je Maria Palma izvedla delavnico partnerske akrobatike, Gergely Dósza bo imel prihodnji konec tedna delavnico fizične komedije, z Rummi Crew bo mogoče prihodnjo soboto spoznati osnove kitajskega droga in balansiranja na rokah, Tina Janežič pa bo med 20. in 23. junijem skupaj z gostujočimi klovni pripravila štiridnevno intenzivno klovnsko delavnico. Klovnbufova karavana bo festival s posameznimi predstavami nato ponesla še v Mursko Soboto (22. in 23. junija), Borovnico (24. junija) in Novo Gorico (29. junija). 

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE