Vse tri razstave združujejo različne zanimive zgodbe iz tridesetletnega obdobja občine, za izbor fotografij pa je poskrbel Ladislav Vidmar. »V treh desetletjih so se Medvode prelevile iz običajnega socialističnega industrijskega kraja z zaledjem vasi v okolici v lepo, urejeno, prijetno in sodobno občino. Medvode so postale mesto in zelena vrata prestolnice Ljubljane,« so ob odprtju razstav, ki bodo na ogled do maja prihodnje leto, povedali na občini Medvode. Dodali so, da se je podoba občine v tridesetih letih korenito preoblikovala ter se danes kaže v prijetnem in uravnoteženem razvoju mesta in tudi vasi, ki skupaj tvorijo občinski prostor.

V zaselku Žlebe so organizatorji razstav v Galeriji pod kozolcem na ogled postavili fotografije z ljudmi, ki so pustili pečat v skupnosti. V galeriji na prostem ob Knjižnici Medvode so prikazani zanimivi dogodki iz zgodovine, tema razstave v galeriji na prostem ob Zbiljskem jezeru pa so pomembne gradnje, ki so izboljšale kakovost bivanja pri nas.

Medgeneracijska druženja v naravi

»Naše društvo letos praznuje 20-letnico delovanja, to pa sovpada tudi s 30-letnico občine Medvode,« je pojasnila predsednica Turističnega društva (TD) Žlebe - Marjeta Zvonka Hočevar. Po njenih besedah so razstave v Galeriji pod kozolcem, ki že osem let povezuje kulturo in rekreacijo, vselej zelo odmevne tudi zato, ker je območje priljubljeno izhodišče za obiske Polhograjskega hribovja, pohodnikom pa je pred obnovljenim kozolcem na voljo tudi brezplačno parkiranje.

Pika na i občinskega praznovanja bodo tudi drugi dogodki, ki jih prireja društvo. Petindvajsetega junija bodo izvedli tradicionalni pohod Po poteh roparskih vitezov, ki se ga vsako leto udeleži od 150 do 200 ljudi. »Veseli nas, da se pohodnikom iz naše krajevne skupnosti iz leta v leto pridruži tudi čedalje več meščanov, nikoli pa na dogodku ne manjka niti pogostitev z domačimi dobrotami, za katero poskrbijo vaške gospodinje,« je povedala Hočevarjeva.

Dodala je, da so v okviru društva zelo priljubljeni in dobro obiskani tudi tradicionalni nočni pohodi na Katarino, ki jih vsak mesec prirejajo ob polni luni, vsakoletni prižig prazničnih luči v decembru na sveti Marjeti in celoletne aktivnosti Medvoške Pehte, ki občane navdušuje s svojimi zvarki in nasveti za bolj zdravo življenje. 

Priporočamo