Jutri bo minil teden dni od prvega letošnjega soočenja predsedniških kandidatov v ZDA, kritike na račun Joeja Bidna zaradi zelo slabega nastopa pa ne potihnejo, nasprotno – spremenile so se v namige, naj se umakne.

Nič ni pomagalo, da je imel naslednji dan v Severni Karolini precej energičen predvolilni nastop, tudi ukrepi Bele hiše za zajezitev politične škode so neuspešni. Zaradi Bidnovega nastopa, med katerim se je na trenutke izgubljal, govoril nesmisle in odprtih ust zrl v Trumpa, mora tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre na novinarski konferenci odgovarjati na vprašanja o tem, ali Bela hiša javnosti prikriva podatke o predsednikovem zdravju. Nekdo jo je neposredno vprašal, ali ima Biden alzheimerjevo bolezen, demenco ali kakšno degenerativno bolezen. »Ne in upam, da boste tudi drugemu zastavili natanko to vprašanje,« ga je zavrnila, misleč na republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Da je imel Biden pred tednom dni na soočenju, ki ga je sicer predlagal sam, zelo slab dan, se strinjajo vsi. To se sicer lahko zgodi vsakomur, toda Bidnova težava je, da ima javnost že tako ali tako pomisleke o njegovem zdravju in pripravljenosti, da pri 81 letih še štiri leta vodi državo. Njegovi lapsusi se kopičijo, videti je krhek, ko hodi, ameriški mediji navajajo številne neuradne vire, ki pravijo, da se v pogovoru izgublja vse pogosteje.

Bela hiša je sicer sprva sporočila, da je bil med soočenjem s Trumpom prehlajen. Sam je dejal, da je bil utrujen zaradi dveh poti v Evropo (z druge se je vrnil dvanajst dni pred debato), v pogovoru s finančnimi donatorji pa se je potem ponesrečeno šalil, da je med debato skoraj zaspal.

Kamala Harris edina alternativa?

Beli hiši je pred pozivi, naj Biden odstopi od predsedniške kandidature, sicer uspelo zgraditi politični obrambni zid, kot so ga poimenovali analitiki. Vendar lahko prenese le omejeno število udarcev, preden se poruši. In razpoke so že tu. Za eno prvih je poskrbel Bidnu bolj naklonjeni New York Times, ki ga je v uredniškem uvodniku pozval k umiku.

Med demokratskimi poslanci je prvi s kladivom udaril demokratski kongresnik iz Teksasa Lloyd Doggett in Bidnu za zgled postavil predsednika Lyndona Johnsona, ki je pred več kot pol stoletja nepričakovano odstopil od vnovične kandidature. Naslednji je bil kongresnik Jared Golden iz Maina. Vsa največja imena stranke so sicer uradno še ob Bidnu, neuradno pa ameriškim medijem viri v stranki navajajo zelo resne pomisleke, ki prihajajo tudi iz vrst donatorjev. Ena od skrbi je, da bi Biden lahko demokrate stal tudi večino v senatu.

Bela hiša sicer odločno zanika, da bi Biden razmišljal o odstopu. New York Times pa je danes poročal, da je predsednik nekomu v pogovoru zaupal, da se zaveda, da bodo njegovi nastopi prihodnje dni morda ključni za zmanjšanje škode, za rahljanje dvomov in za nadaljevanje boja za ponovno izvolitev. Bela hiša je tudi to zanikala.

Biden ima na urniku predvolilna shoda v Pensilvaniji in Wisconsinu, v petek televizijski intervju za ABC ter kmalu še tiskovno konferenco. Potencialni predsedniški kandidati stranke mu javno za zdaj trdno stojijo ob strani, vse več pa je ocen, da bi ga lahko kot kandidatka nasledila samo podpredsednica Kamala Harris, četudi imajo številni demokrati pomisleke glede njenega političnega dometa. Vplivni temnopolti kongresnik Jim Clayburn, ki je Bidnu zelo pomagal do zmage leta 2020, je že dejal, da bi jo podprl, in nakazal, da bi lahko stranka utrpela veliko škode med temnopoltimi volilci, če bi Harrisovo zaobšla. 

Priporočamo