Družba BTC Park, ki je v lasti družb BTC in Bemit, nasproti ljubljanske trgovine Ikea gradi park, ki se bo raztezal na približno 12.000 kvadratnih metrih. Park naj bi bil dokončan do konca letošnjega leta. V družbi BTC so pojasnili, da nameravajo na območju zasaditi »različne vegetacijske sloje z 270 novimi drevesi 20 različnih vrst, med njimi tudi sadno drevje, poleg tega pa tudi grmovnice, cvetoči travnik in košene zelenice«. Skozi gradbeno ograjo je že mogoče videti prve poteze nastajajočega parka in zasajena drevesa.

Dodali so, da so se urejanja tega dela trgovskega središča BTC lotili zato, da bi območje napravili prijaznejše za obiskovalce in bližnje poslovne partnerje, in sicer še pred začetkom snovanja širše parkovne ureditve, ki je predvidena v okviru urbanističnega projekta Partnerstvo Šmartinska. Iz občinskega prostorskega načrta je razvidno, da bo park, ki ga zdaj ureja družba BTC Park, del večje parkovne ureditve, ki se bo raztezala vse do Kajuhove ceste. Ta zelena poteza pa se bo nadaljevala tudi na drugi strani Kajuhove. V Partnerstvu Šmartinka je bila ta zelena poteza predvidena kot centralni park, ki bi imel skupno površino skoraj 5,6 hektarja.

Lani ozelenili okolico Koloseja

V BTC so zagotovili, da se zavedajo pomena ozelenjevanja svojega območja in da že več let pozornost namenjajo različnim ukrepom. »S celovitim konceptom intenzivnega urbanega ozelenjevanja, ki vključuje ozelenitev vročini izpostavljenih arealov, ureditev zelenih otokov, ozelenitev objektov in zasaditev posamičnih dreves in grmovnic, ter z vključenostjo različnih udeležencev se še uspešneje osredotočamo na podnebne izzive, kot so pojav mestnega toplotnega otoka, odvodnjavanje meteornih voda in krepitev biotske raznovrstnosti,« so našteli v BTC. Območja velikih trgovskih središč, kakršno je BTC, so pogosto tako imenovani toplotni otoki, kar pomeni, da se poleti hitreje segrevajo in dlje zadržujejo toploto zaradi večje pozidanosti oziroma pomanjkanja zelenih površin.

Lani je BTC zasadil skoraj sto novih dreves na območju okoli nekdanjega multipleksa Kolosej, ki ga je poslovnež Ivo Boscarol kupil leta 2022 za 6,4 milijona evrov v stečaju družbe Kolosej kinematografi. Prav tako so dodatno ozelenili parkirišče pred Vodnim mestom Atlantis. Parkirišča na območju BTC nameravajo v prihodnosti še dodatno ozeleniti.

Soseska z okoli 300 stanovanji

Družba BTC Park je projektno podjetje, prek katerega nameravata BTC in Bemit zgraditi stanovanjsko sosesko z do 300 stanovanji s centralnim dejavnostmi in poslovnimi programi. Gradnja soseske je predvidena južno od parka, ki ga že urejajo. BTC Park je Mestni občini Ljubljana že poslal pobudo za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta, družba pa trenutno pripravlja sintezo urbanističnih rešitev, ki bo osnova za izdelavo prostorskega akta. »V kasnejših fazah razvoja projekta bomo izbrali tudi projektanta,« so napovedali v BTC Park. »Začetek gradnje je odvisen od zaključka predhodno potrebnih postopkov in dovoljenj, ocenjujemo, da bo to urejeno v predvidoma dveh letih. Tako bomo še korak bližje konceptu pravega mesta, saj s tem projektom načrtujemo, da bomo obstoječe poslovne, nakupovalne in prostočasne vsebine nadgradili s stanovanjsko sosesko,« so še pojasnili v BTC. 

Priporočamo