Dolgoročno preživetje Mariborske livarne Maribor (MLM), ki kljub zdesetkanim proizvodnim zmogljivostim v zadnjem desetletju še vedno velja za enega največjih delodajalcev v mariborski regiji, že dlje časa visi na nitki. Po več spodletelih prodajnih postopkih so v Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki je stoodstotni lastnik MLM, konec marca začeli vnovični prodajni postopek, pred dnevi pa se je v poskus reševanja mariborskega podjetja vključila tudi Mestna občina Maribor.

Po pojasnilih mariborskega župana Saše Arsenoviča livarne ne morejo dokapitalizirati, saj občina ne more pridobiti lastništva v podjetjih, ki ne opravljajo javne gospodarske službe. »Smiselno bi bilo, da bi se MLM razdolžil. Podjetja z 20-milijonskimi obveznostmi nihče ne bo kupil niti za en evro,« je dejal Arsenovič, konkretnih predlogov o rešitvah za MLM, ki so jih posredovali SDH, pa še ni želel razkriti. Po neuradnih podatkih so na mariborski občini predlagali, da bi SDH od livarne odkupil ogromno, več kot pet hektarjev veliko zemljišče. Po cenitvah, ki so jih opravili v SDH, je ta nepremičnina vredna 10,9 milijona evrov. Če bi SDH od MLM odkupil nepremičnine, jih je mariborska občina oziroma z njo povezana organizacija po naših podatkih pripravljena od paradržavnega holdinga po naših podatkih odkupiti. V tem primeru bi imel MLM do SDH še za okoli tri milijone evrov obveznosti. Finančne obveznosti livarne namreč znašajo okoli 15 milijonov evrov, od tega 14 milijonov evrov odpade na SDH. Ta ima na nepremičninah MLM vknjižene hipoteke.

Kaj se bo v primeru prodaje nepremičnine dogajalo z MLM in okoli 350 delavci, od katerih jih približno 200 prejema minimalno plačo? Ena od poglavitnih idej je, da bi vlagatelj, ki ga pomaga iskati tudi mariborska občina, od SDH prevzel MLM za en evro, obenem pa bi poravnal še trimilijonske obveznosti, pri čemer se neuradno omenja tudi možnost, da bi dolgove lahko odplačeval več let.

Nevzdržna najemnina

Da bi MLM pod taktirko morebitnega novega kupca – če bi ostal brez svojih nepremičnin – lahko posloval dobičkonosno, je pomembna višina letne najemnine za nepremičnine, v katerih se izvajajo proizvodni procesi, po njihovi prodaji. Najemnina v višini 1,1 milijona evrov, za kolikor je SDH po morebitnem nakupu pripravljen oddati nepremičnine v zakup, je za dobičkonosno poslovanje MLM nevzdržna, ocenjuje poznavalec razmer. Tolikšna najemnima nenazadnje pomeni, da bi si, upoštevaje ocenjeno tržno vrednost nepremičnine v višini 10,9 milijona evrov, mariborska občina, ki je, kot rečeno, pripravljena odkupiti nepremičnino od SDH, kupnino za nepremičnino z najemninami povrnila že v desetih letih. To bi bil za občino odličen posel.

Potem ko je mariborska občina pred dvema tednoma izrazila zanimanje za reševanje MLM, je dobila ponudbo od SDH. Ta je vključevala prodajo MLM za en evro občini oziroma z njo povezani organizaciji, odobritev petmilijonskega dolgoročnega posojila, s čimer bi novi lastnik pridobil likvidna sredstva, z možnostjo nekajletnega moratorija za odplačevanje glavnice in obresti, ob zagotovitvi stabilnega poslovanja pa tudi reprogramiranje vseh obstoječih terjatev. Pet milijonov evrov svežih finančnih virov, ki jih je SDH pripravljen zagotoviti novemu lastniku v obliki posojila, MLM nujno potrebuje, in sicer kot obratni kapital, poleg tega bi večjo finančno stabilnost od mariborskega podjetja terjali tudi njegovi kupci, smo izvedeli neuradno.

Pogajanja s ključnim kupcem

Če se bo livarni s ključnim kupcem uspelo dogovoriti o podaljšanju aktualnih prodajnih pogojev, ki se iztečejo konec junija, bo to zelo vplivalo na prihodnje dogajanje. »Pogajanja in dogovarjanja z našim največjim kupcem izdelkov še niso končana. Verjamemo v ustrezen in uspešen dogovor, ki bi ob pozitivnem razpletu olajšal poslovanje družbi,« je pojasnil novi predsednik uprave MLM Samo Iršič.

Iršič je bil še pred nekaj dnevi član uprave MLM, ki ji je od leta 2019 predsedoval Davor Šenija. Februarju sta Šenija in Iršič dala odstopni izjavi. S pomočjo kadrovske agencije je kadrovska komisija nadzornega sveta iskala novo vodstvo. Toda kandidatov, ki bi prevzeli vodenje MLM, sploh ni našla, nato pa so nadzorniki našli salomonsko rešitev. Za predsednika uprave so imenovali Iršiča, za člana uprave pa dosedanjega direktorja proizvodnje Andreja Mikložiča. Kot je povedala predsednica nadzornega sveta Saša Verdan, Šenija vabila nadzornega sveta, da bi ostal v upravi, ni sprejel. x

Priporočamo