Jan Oblak – 8: Čeprav je Anglija prevladovala, sploh ni imel veliko dela. Ubranil je tisto, kar se glede na njegov sloves pričakuje. Zbral je le tri obrambe, kar je dokaz dobre defenzivne igre celotne ekipe.

Žan Karničnik – 7,5: Proti Srbiji igralec tekme, proti Angliji na začetku zadržan in z napačnimi odločitvami z izgubljenimi žogami. Ko je ujel ritem tekme, je bil znova v svoji klasični podobi (6 ukradenih žog), ki je najboljša reklama za slovensko ligo.

Angleški Guardian posebej pohvalil Drkušića

Vanja Drkušić – 8: Briljiral za Slovenijo, je o njegovi igri zapisal ugledni britanski časnik Guardian. Ko je po poškodbah Blažiča in Brekala dobil življenjsko priložnost, da zaigra v prvi enajsterici, jo je zgrabil z obema rokama. V dvobojih s Kanom je bil vedno na pravem mestu. Z igrami na EP si je tako dvignil ceno, da bo postal predrag za Crveno zvezdo, ki ga želi odkupiti od Sočija. S svojo postavo, fizično močjo in inteligentnim branjem igre je moderen prototip branilca, ki je rojen za lige, kjer je veliko dvobojev v zraku in na tleh.

Jaka Bijol – 8: Nova vrhunska predstava. Po izboru Dnevnika in statističnega portala Sofascore najboljši igralec tekme. Imel je kar devet ključnih posredovanj, en pameten prekršek za rumeni karton, v navezi z Drkušićem pa je v žep pospravil Kana in Fodna.

Erik Janža – 7,5: Ko je zapuščal hotelsko sobo v slovenski bazi, si je v žep dal spominski kovanec NZS. Ker mu je prinesel srečo, bo odslej njegov talisman. Med vsemi slovenskimi igralci je prejel največ udarcev nervoznih Angležev. Zvezdnika Saka in kasneje Palmer sta bila ob njem neopazna. Zaradi dveh rumenih kartonov junak dosedanjih tekem ne bo smel igrati na tekmi osmine finala. Zamenjal ga bo Balkovec.

Petar Stojanović – 7,5: Stari dobri Peki, ki je znova igral na visokih obratih in s svojo energijo polnil vso ekipo. Razganjalo ga je od želje po uspehu in dokazovanju proti angleškim zvezdnikom.

Adam Gnezda Čerin – 7,5: Po izboru strokovnjakov Evropske nogometne zveze (Uefe) igralec tekme. Skromni fant iz Idrije je bil znova šerif sredine igrišča, kjer je bil veliko bolj opazen kot angleški zvezdnik Jude Bellingham, kandidat za zlato žogo. Znova je pokazal mentalno zrelost in bil z 11,8 kilometra prvi maratonec slovenske reprezentance. Med vsemi tremi Slovenci v Panathinaikosu ima najnižjo plačo, a grški velikan bo po takšnih predstavah navil odškodnino, ki jo je nastavil na pet milijonov evrov. Vzročni primer, kako s pametnimi potezami v razvoju postaneš nogometaš za velike klube.

Šporar izmenjal dres s Kanom

Timi Max Elšnik – 7,5: Vzorčni primer, kako si je mogoče zvišati ugled skozi tekme reprezentance. Bojeviti Štajerec ni popuščal niti za milimeter in je nevidnega naredil Gallagherja, da je bil zamenjan že po prvem polčasu. Vse daljši je seznam klubov, ki ga opazujejo: Eintracht Frankfurt, Sevilla, Bologna ...

Jan Mlakar – 6: V navezi z Janžo dobro v obrambi in samostojno slabo v napadu. Ko je v prvem polčasu žogo podal v slovenski kazenski prostor, namesto da bi jo brcnil daleč od gola, je vratar Oblak povzdignil glas. V napadu mu ni uspelo zadržati žoge in je imel preveč nenatančnih podaj.

Andraž Šporar – 6,5: Primer, ko je napadalec garač in bojevnik, ki konča tekmo z modrico pod očesom. Pohvale za borbenost in uživanje za lastno dušo po tekmi, ko je izmenjal dres z zvezdnikom Anglije Harryjem Kanom. V dobrobit ekipe trpel, ko je v obrambnih nalogah le tekel za žogo, ki se je je dotaknil 26-krat.

Benjamin Šeško – 6: Dolžnik. Pred tekmo je bil glavna zvezda v angleških medijih, po tekmi ga nihče ni omenil, saj je odigral slabo tekmo glede na to, kakšne predstave je imel spomladi v bundesligi. Angleži so se ga tako bali, da je imel na hrbtu vseskozi dva policaja.

Josip Iličić, Jon Gorenc Stanković, Žan Celar, Jure Balkovec –: Premalo so igrali za oceno, a v zaključku tekme prispevali pomemben delež, da so umirili nalet Angležev. Iličić je s 36 leti postal najstarejši slovenski igralec, ki je zaigral na evropskem prvenstvu. Kek je hazardiral, ko je Joja poslal v igro namesto skakalca Šeška, a igralec Maribora je že v prvem stiku z žogo izsilil rumeni karton Fodna. Italijanski novinarji so ga čakali skoraj dve uri po koncu tekme, da so z njim spregovorili nekaj besed, ko je imel avtobus slovenske reprezentance že prižgan motor, da spelje s parkirišča v drobovju stadiona v Kölnu.

Za navijače najvišja mogoča ocena 10

Selektor Matjaž Kek – 8: Kapo dol. Postal je prvi selektor, ki je Slovenijo popeljal v izločilne boje. Napredovanje z zaščitnim znakom slovenske reprezentance – veliko borbenosti, kompaktnosti, taktične zrelosti, discipline, izjemne telesne pripravljenosti. Nevtraliziral je ekipo, ki je vredna milijardo in pol, največ med vsemi udeleženkami evropskega prvenstva. Vzorčni primer, kako v nogometu zmage prinaša ekipa in ne posamezniki z večjo individualno kakovostjo s statusom zvezdnika.

Navijači – 10: Po Stuttgartu in Münchnu so bili tudi v Kölnu dvanajsti igralec Slovenije. Čeprav so bili številčno šibkejši, so preglasili vase zaverovane Angleže. x

Priporočamo