V skladu z novo delovno zakonodajo, ki jo je grški parlament potrdil septembra lani, bodo lahko zaposleni v grškem zasebnem sektorju hodili na delo šest dni v tednu.

Če bo šesti delovni dan sobota, bodo prejeli dodatek k plači v višini 40 odstotkov, v primeru dela na nedeljo ali praznik pa celo v višini 115 odstotkov, so poročale tuje tiskovne agencije.

S tem ukrepom naj bi pripomogli k omilitvi pomanjkanja delovne sile in izboljšanju gospodarskega položaja v državi. »Cilj je, da industrijskim podjetjem z izmenskim delom in zlasti visoko specializiranim osebjem ni treba prekiniti svojih procesov,« so pojasnili na grškem ministrstvu za delo.

Poleg tega naj bi z možnostjo podaljšanja delovnega tedna zajezili delo na črno, saj nekatera podjetja že zdaj silijo svoje zaposlene k delu prek zakonsko določenega delovnega časa. »Zdaj se to dodatno delo prenaša iz sive ekonomije v legalno,« so dodali na ministrstvu.

Nova zakonodaja ne velja za vse panoge

Javni uslužbenci so šestdnevnega delovnega tedna izrecno oproščeni. Načeloma pa je ta možnost na voljo tako v javnem kot zasebnem sektorju, zlasti na področjih, kot so bančništvo, javne službe in kmetijstvo. Tudi delavci v gostinstvu in turizmu so iz ukrepa izvzeti, saj je bil zanje delovni teden podaljšan že lani.

Grčija ima z 2036 urami na leto že zdaj eno najvišjih povprečij števila delovnih ur v Evropi, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Po podatkih Organizacije za sodelovanje in razvoj Grki delajo tudi več kot zaposleni v ZDA.

Grški sindikati zato novi zakonodaji nasprotujejo in se že pritožujejo nad »izkoriščevalskimi razmerami« zaradi pomanjkanja kvalificiranih delavcev.

Priporočamo