Kaj ni lepo, ko znate pripraviti res dobro zelenjavno omako? Splošno prepričanje je, da lahko dobre zelenjavne omake pripravite le na osnovi paradižnikov ali pa s smetano za kuhanje in čeprav so te omake lahko res dobre, včasih paše malo zamenjati. Zato je recept za to omako res vredno imeti. Zapomniti si je treba le pripravo osnove omake, nato pa lahko vanjo dodate skoraj katero koli zelenjavo. Uporabite bučke in buče, grah, gobe, stročji fižol, špinača ali ohrovt, brokoli ali cvetača, šparglje … Ker omaka ni pripravljena s smetano za kuhanje, je tudi bolj zdrava, pa še okus same zelenjave se v smetani ne izgubi! Same pozitivne lastnosti!
Za pripravo osnove omake potrebujete:
olje ali/in maslo
nekaj moke
jušno osnovo ali vodo in zelenjavno kocko
belo vino, ki pa je neobvezno
por ali čebulo ali šalotko in česen
Nato pa dodajte zelenjavo, ki je lahko sveža ali izven sezone zamrznjena (tudi mešanice različne zamrznjene zelenjave so odlične):
bučke in buče
grah
brokoli in cvetače
šparglji
stročji fižol
gobe
špinačo itd.
Kombinacij je ogromno in le na vas je, da se odločite, kako boste zelenjavo pokombinirali.
Nato omako zaključite še z dišavnicami, ki se ujemajo z zelenjavo in po želji še z nekaj naribanega parmezana.
Sedaj, ko veste, kako pripraviti res dobro zelenjavno omako, pa poglejmo še, s čim jo lahko postrežete.
Predlagamo:
pire krompir z navadnim krompirjem, lahko pa ga lahko pokombinirate (dodaje pol krompirja, pol druge zelenjave) s sladkim krompirjem, cvetačo, grahom …
riž
njoke
testenine po želji
polento
kuskus itd.
Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave.
Najprej pa še nekaj idej za pripravo odličnih zelenjavnih omak:
1. Cvetačni njoki v kremni omaki s pečeno bučo in brokolijem
2. Kremna lečina omaka s polento
3. Špageti v kremni arašidovi omaki
4. Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene
5. Njoki iz sladkega krompirja v nežni smetanovi omaki z brokolijem
Še več odličnih in zdravih receptov
PRIPRAVA
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za pire:
1 gomolj sladkega krompirja (približno 200 g)
200 g navadnega krompirja
sol, poper
1 košček masla
nekaj žlic mleka
Sestavine za grahovo-špargljevo omako:
1 košček masla
1 žlička olja
1 žlica moke
1 manjši por
2 stroka česna
100 g špargljev
0,5 dl belega vina (neobvezno)
4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrela voda in zelenjavna kocka)
200 g zamrznjenega ali svežega graha
1 pest sveže mete
sol, poper po okusu
PRIPRAVA
Krompir olupite, narežite na kocke ter skuhajte v vreli in soljeni vodi. Kuhanega odcedite, pustite stati nekaj minut, da odvečna para izhlapi, nato pa dodajte maslo in le toliko mleka, da dobite kremast pire.
Ko date kuhati krompir, začnite pripravljati omako. V kozici stopite maslo in olje, nato pa dodajte por ter premešajte in kuhajte 2-3 minute, da se por zmečka, a ne obarva. Dodajte šparglje, malo posolite in popoprajte, nato pa sesekljan česen in kuhajte še minuto. Nato dodajte moko in premešajte ter kuhajte minuto, da se moka skuha. Dolijte vino in pustite, da izpari. Nato dolijte jušno osnovo in dobro premešajte in ko zavre, dodajte še grah ter kuhajte približno 10 minut, da se šparglji skuhajo, omaka pa zgosti. Omako poskusite, popoprajte in po potrebi dosolite. Še enkrat zavrite.
Najprej postrezite pire, nato omako ter vse okrasite s svežo meto in po želji še z malo popra. Takoj postrezite in uživajte!