Romunskemu državljanu Nicuju Ovidiuju Mogosu tožilstvo očita serijo predrznih vlomov v hiše po Sloveniji leta 2020, sam pa se je doslej branil z molkom. Sodni spis je obsežen; v njem je kup listin, zapisnikov s krajev kaznivih dejanj, zapisnikov z zaslišanj iz preiskave, analiza gibanja obtoženčevega telefona in še in še. Tako tudi ne čudi, da je postopek obsežen in dolgotrajen. Na trenutke se zdi, da za Mogosa celo že predolg.

»Vedeti hočem vse, kar me bremeni,« je prek tolmačke nagovoril sodnico Urško Čebela, a ji dal vedeti, da naj mu vsake podrobnosti vendarle ne razlaga. A tako pač ne gre, saj mora biti obtoženec po zakonu seznanjen z gradivom v spisu. Petintridesetletnik v zagovoru ni bil niti približno tako zgovoren, kot na zadnjih obravnavah, saj se je na očitke odzval z molkom. V tišini je tudi poslušal sodnico, ki je pred dnevi brala različne listine z dokazi, ki potrjujejo njegovo krivdo. Analiza gibanja njegovega telefona je pokazala, da se je v času kaznivih dejanj nahajal na prav vseh krajih kaznivih dejanj, v avtu, ki ga je vozil, ko so ga ulovili, so našli nahrbtnik z njegovimi oblačili in orodjem za vlome, zraven je bila podkapa, ki naj bi jo uporabljal storilec in na notranji strani katere so našli njegov DNK. »S posnetkov je razvidno, da je vlomilec pri nekaterih kaznivih dejanjih nosil prav tako kapo,« je del policijskega poročila povzela sodnica. Na drugem posnetku je storilec nosil tak pulover, kot so ga našli v Mogosovem nahrbtniku, enako je s športnimi copati. Njegov DNK so našli tudi na volanu mercedesa.

Možno, da je omamil oškodovance

Mogos je v Slovenijo vstopil 24. avgusta 2020 iz Madžarske prek mejnega prehoda Pince. Kmalu zatem so policisti na vseh koncih države začeli dobivati prijave vlomov v stanovanjske hiše. Skupno kar 53, ki jih je po mnenju tožilstva prav 35-letnik izvršil na predrzen način. Vlomilec se namreč ni oziral na to, ali so stanovalci doma ali ne, temveč je skozi okna ali vhodna vrata ponoči vstopil v hišo in preiskal prostore, v katerih je iskal dragocenosti. Ropota očitno ni povzročal, saj se okradeni povečini niso zbudili. Tudi takrat ne, ko je z nočne omarice sunil mobilni telefon. Prav zato je možno, da je svoje tarče celo omamil. Ena gospa pa ga je ob pol štirih zjutraj vendarle zasačila v dnevni sobi, ko se je poskušal skriti pod kavč. Ko je zakričala, je pobegnil. Iz obtožnice izhaja, da je najraje kradel denar, zlatnino, računalnike, telefone, vzel je tudi teleskop, sef … Plen naj bi vozil v domovino, nato pa se vrnil po novega.

Nekaj od nakradenih reči so policisti našli v sivem mercedesu C180, ki so ga oktobra 2020 v Ljubljani hoteli ustaviti zaradi nepripetega voznika. Mogos, ki je bil za volanom, je sprva sledil navodilom policista, potem pa pospešil in poskušal pobegniti, a se je zaletel v ograjo pred neko hišo. Z vrečko v rokah je pobegnil peš, preostale stvari pa je pustil v avtu. Policisti takrat še niso vedeli, koga so ulovili. So pa kaj hitro ugotovili, da je avto registriran na njegovo ime in da ga je kupil tri dni prej. V njem so našli kovinski sef, zdravstveni dokument na tuje ime, rokavice, podkapo, ure, gotovino, računalnik, na katerem se je po vklopu izpisalo lastnikovo ime, celo molitvenik, žensko torbico, športna oblačila in obutev. Izkazalo se je, da je bila večina blaga ukradenega, športne čevlje pa je nosil sam. Njihove odtise so sicer našli na kraju petih vlomov. Mogosa so kar nekaj časa iskali z mednarodno tiralico, našli pa so ga na Švedskem, kjer so ga prijeli zaradi več tatvin. Serijski vlomilec ima tudi izkušnje iz zaporov v Avstriji, Nemčiji in Veliki Britaniji. Od julija lani, ko so nam ga izročili Skandinavci, je v priporu v Ljubljani. 

Priporočamo