Selektorsko vlogo je letos opravljal dramaturg in profesor Blaž Lukan, ki si je v lanskem letu ogledal okoli sto predstav po vsej Sloveniji. Izmed teh je izbral dvanajst predstav, ki so se v minulem tednu predstavljale na festivalu. Ob izboru je Blaž Lukan dejal: »Zanimale so me predstave, ki poskušajo artikulirati tudi svet zunaj teksta oziroma uprizoritve ali gledališča kot takega, in predstave, ki za to artikulacijo iščejo – in v veliki meri tudi najdejo – nova izrazna sredstva, tako parcialne znake kot celovit uprizoritveni sistem.« Predstave je na festivalu ocenjevala strokovna žirija, ki so jo letos sestavljali Gregor Butala, Darko Lukić, Nikita Milivojević, Natasha Tripney in Barbara Zemljič.

Velika nagrada za
Angele v Ameriki

Velika Borštnikova nagrada za najboljšo predstavo je bila dodeljena ustvarjalcem predstave Angeli v Ameriki v režiji Nine Rajić Kranjac in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. Po mnenju žirije šesturna predstava vseskozi ohranja pustolovskega duha, iz celotne zasedbe pa izvablja bogate in poglobljene prispevke, iz katerih je nazadnje zrasla razigrana, silovita uprizoritev, ki je enako čustveno vznemirljiva kot slogovno razburljiva. Žirija je zapisala, da »njenega zmagoslavja ni moglo odplaviti niti vreme«. Nagrada za scenografijo je šla v roke Linu Japlju za predstavo Razpoka, za kostumografijo Marini Sremac za predstavo Angeli v Ameriki, za glasbo pa sta jo prejela Val Fürst in Pavel Panon za predstavo Razpoka. Nagrado za avtorski koncept in dramatizacijo je žirija dodelila Živi Bizovičar in Niku Žnidaršiču za Juriš v produkciji SLG Celje, medtem ko je posebno nagrado žirije prejela celotna ustvarjalna zasedba projekta Spolna vzgoja II.

Žirija navdušena nad mladimi

V zaključnem poročilu je žirija zapisala, da so na tokratnem festivalu videli razmeroma obsežen izbor uprizoritev, ki je ponujal široko paleto uprizoritvenih formatov in vsebinskih izhodišč – od klasičnih dramskih predstav, nastalih po pretežno novejših slovenskih in tujih besedilih, do zvrstno raznolikih adaptacij literarnih predlog ali izvirnih snovalnih projektov, zasnovanih na raziskovalnem delu ter dokumentarnem gradivu. Izbrati najboljše in podeliti nagrade torej še zdaleč ni bilo lahko delo. Dodali so še, da želijo opozoriti »na umetniško silovitost prispevkov ustvarjalk in ustvarjalcev mlajših generacij, ki so v bistveni meri prispevali k celostno visoki ravni programa, zaradi številnih izstopajočih nastopov pa je bila težavna predvsem odločitev o dodelitvi Borštnikove nagrade za mladega igralca ali igralko«. Slednjo je prejela Diana Kolenc za vlogo Celeste v predstavi Razpoka v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega. Nagrado za režijo je prav tako prejel režiser mlajše generacije Jan Krmelj, prav tako za predstavo Razpoka. Žirija je zapisala, da nas Krmelj v uprizoritvi domiselno in spretno ter s pomočjo zanimivih in predvsem izvirnih scenskih rešitev pritegne v zgodbo glavnih junakov.

Igralski razpon, ki mu ni para

Zvezda večera je bil tako kot vsako leto prejemnik najvišjega priznanja za igralsko ustvarjalnost v Sloveniji, Borštnikovega prstana. Tega je letos prejel prvak SNG Drama Ljubljana Branko Šturbej. »Igralski razpon Branka Šturbeja je širok, zajema vloge tako v klasičnem kot sodobnem repertoarju, enako suveren je v drami in komediji, v vsako vlogo, tako se zdi, vstopa z enako 'naivnostjo' in neposrednostjo, z domala otroškim čudenjem, počasi, a zanesljivo pa skozi njen razvoj. Njegova igra vselej prihaja, kot je bilo nekoč zapisano, 'iz resničnega epicentra gledališča',« je v obrazložitvi izpostavila žirija.

Včerajšnja sklepna slovesnost je potekala v Dvorani Ondine Otta Klasinc v Drami SNG Maribor. Prireditev, ki smo si jo letos sicer lahko ogledali z zamikom in ne v neposrednem televizijskem prenosu, je režirala Maša Pelko, povezovala pa sta jo igralca Blaž Dolenc in Žan Koprivnik. V umetniškem delu slovesnosti sta nastopila koreografinja Urška Centa in igralec Domen Novak.

Priporočamo