»Hej, srček!« je Katja Kupšek z zanosom pozdravila svojega partnerja Borisa Močnika, ki se je prek videopovezave iz zapora na Dobu javil v sodno dvorano. »Zdravo, miška!« ji je pomahal. Izvenzakonska partnerja se nista videla že vse od 28. novembra lani, ko so ju po brutalnem napadu na Silvestra N. nasproti glavne železniške postaje v Ljubljani aretirali policisti. Takrat nista bila niti približno tako prijazna kot včeraj na sodišču.

Žrtev sta najprej prosila za cigareto, potem pa se je Kupškova vrnila in ponudila, da ga za 20 evrov oralno zadovolji. Ko jo je zavrnil, je od zadaj že prišel Močnik, mu na vrat nastavil nož in mu zagrozil, da mu ga bo prerezal, če se bo upiral ali klical na pomoč.

Zvlekel ga je v grmovje, tam pa se je začela kalvarija. Močnik ga je rezal po obrazu, ona ga je držala za noge, vmes pa ga je tudi sama tepla. Izpraznila sta mu žepe in dobila PIN-kodo za bančno kartico, s katero je ona dvignila 600 evrov. V kiosku je kupila še dva kartona cigaret. Vrnila se je, partnerju predala plen, nakar sta pobegnila. Še pred tem sta mu zagrozila: »Če boš klical policijo, te bova našla in ubila.«

Močnik je marca letos dejanje že priznal in bil obsojen na nekaj več kot dve leti zapora, Kupškova pa je krivdo priznala le delno. Vztrajala je, da je pri dejanju sodelovala pod Močnikovo prisilo, saj da se ga je zelo bala.

»Na ukaz ga je le držala za noge in enkrat rahlo brcnila v telo, ni pa ga poškodovala,« je povedala njena zagovornica Vlasta Žagar. Tožilstvo je bilo po drugi strani prepričano, da je obtoženka natančno vedela, kaj počne, da je bila nasilna, žrtev je tepla in ji tudi grozila s smrtjo. Zato je zahtevalo štiri leta zaporne kazni.

»Kriva je,« je nazadnje odločila sodnica Jasmina Ivančič ter ji za rop, povzročitev lahke telesne poškodbe in zlorabo negotovinskega plačilnega sredstva naložila tri leta in dva meseca zapora. V dobro ji je pri višini kazni štela priznanje in opravičilo.

Udaril tudi njo

»Vsa tri kazniva dejanja so vam bila dokazana. Dvig na bankomatu ste priznali, dokazi so bili tudi posnetki in fotografije. Tudi drugo ste sprva nekoliko priznavali, a ste sčasoma dodali, da ste to delali iz strahu in pod prisilo. Slišali smo, kar je danes povedal oškodovani, ki je bil zame verodostojna priča,« je sodnica pojasnila odločitev.

Oškodovani Silvester N. je namreč iz varne sobe ljubljanskega tožilstva (ker se napadalcev še vedno boji) opisal, kakšno vlogo pri napadu je imela 40-letna Kupškova. Medtem ko ga je Močnik tepel in z nožem rezal po obrazu, ga je ona držala za noge, šla na bankomat dvignit denar in ga ob prihodu še nekajkrat boksnila v obraz.

»Mislim, da mi je ravno ona takrat zlomila nos in zobe,« je povedal, Kupškova pa je na zatožni klopi v nejeveri zmajevala z glavo. »Tudi ona mi je zagrozila, da me bosta našla in ubila, če grem na policijo,« se je oškodovanec še spomnil najhujših trenutkov svojega življenja. Obtožena se tudi s tem ni strinjala. Se mu je pa opravičila: »Hudo mi je za vse, če bi lahko, bi zavrtela čas nazaj. Iskreno se vam opravičujem.«

Svojo partnerico je poskušal z današnjim pričanjem krivde oprati tudi Močnik, 35-letni odvisnik od drog in alkohola ter brezdomec.

Tistega dne je potreboval denar tako za kokain kot alkohol. Žrtev je izbral po naključju. Ona ni vedela ničesar, vse je počela po njegovih ukazih. »Pomagaj mi, sam ne bom zmogel, sem ji rekel. Potem sem jo udaril v glavo, da je revica začela jokati. Vse je delala pod prisilo, morala je, ker se me je bala,« je razlagal samozavestno, z rokami, prekrižanimi na prsih.

»Žal mi je. Bil sem žival. Saj veš, da v resnici nisem takšen,« se je opravičil Kupškovi, s katero sta še danes par. Ona je na to razumevajoče prikimala. A čeravno je »revica le stala zraven in se od vsega strahu tresla«, je Silvestra N. brcnila v trup, kar je Močnik priznal tudi sam. 

Priporočamo