Severnokorejski mediji poročajo, da je predsednik Kim Džong Un v treh regijah razglasil izredne razmere in sam osebno vodil reševalno akcijo.

Severna Koreja, ki je sicer znana po prikrivanju informacij, ki bi lahko škodovale njenemu ugledu, je tokrat vendarle objavila nekaj podatkov o posledicah te naravne nesreče. Poročilo, ki ga je objavila korejska osrednja tiskovna agencija KCNA, sicer ne vključuje podatka o žrtvah, je pa v njem zapisano, da je bilo evakuiranih preko 4.200 prebivalcev. Te so na varno spravili z več kot desetimi helikopterji, ki so opravili 20 letov.

Med obiskom prizadetih regij naj bi Kim Jong Un grajal uradnike, ker kljub pozivom niso pravilno in pravočasno ukrepali. 

»Kim je poplave izkoristil za krepitev javnega mnenja«

»Kim Jong Un s svojim izpostavljanjem sporoča, da je država sposobna poskrbeti za svoje ljudi,« je za BBC povedal Gordon Kang, severnokorejski analitik s singapurskega Inštituta za mednarodne študije. Poudarja tudi, da je bil ob tokratnih poplavah odziv oblasti bistveno odločnejši kot ob prejšnjih naravnih nesrečah.

Nekaterim mednarodnim analitikom pa se zdi nenavadna slika diktatorja, ki se v črnem Lexusu vozi po poplavljenih cestah. Za agencijo AP so povedali, da bi lahko korejski diktator s svojimi kritikami zvračal krivdo na druge, zato da bi lahko z odločnimi izjavami sebe predstavil kot odgovornega voditelja, ki poskrbi za svoje državljane.

Poletne poplave so v Severni Koreji sicer pogost pojav, ki pa zaradi uničenih poljščin vse bolj poglabljajo težave zaradi pomanjkanja hrane in slabe infrastrukture v Severni Koreji.

Priporočamo