Po izročilu naj bi bilo ime tiramisu, ki v prevodu pomeni nekaj podobnega kot »dvigni me«, prvič uporabljeno leta 1970 v restavraciji La Beccherie v Trevisu. Poimenovanje naj bi se sicer nanašalo na učinek sladice, ki po prvotnem receptu vsebuje hladen espresso in nekaj alkohola.
Tiramisu je sestavljen iz izmenjujočih se plasti biskvitnih piškotov, prelitih s hladnim espressom z dodatkom marsale ali amaretta ter kreme iz mascarponeja, sladkorja in jajc, po vrhu pa je potresen s kakavom v prahu.
»Tiramisu je po zaslugi Linguanotta postal svetovno znana sladica,« je na družbenem omrežju X zapisal predsednik dežele Benečija (Veneto) Luca Zaia.
Roberto Linguanotto, the pastry chef considered the inventor of Tiramisu, which became famous in the 1970s as a substitute for zabaglione, passed yesterday at 81 years old
— Mambo Italiano (@mamboitaliano__) July 29, 2024
The condolences from the President of Veneto, Luca Zaia: "Today, Tiramisu is an Italian 🇮🇹 excellence” 🖤 pic.twitter.com/pAlBfIxvmO