»Okoli 19.30 je prišlo do tehničnih težav v delovanju informacijskega sistema na letališču, zaradi česar trenutno ni mogoče izvajati sprejema in odpreme letal in potnikov. Strokovne službe intenzivno rešujejo težavo. Vse potnike prosimo za potrpežljivost v najkrajšem možnem času,« so sporočili s splitskega letališča.

Sistem na letališču je padel zaradi hekerskega vdora. »V dogodek so vključene vse pristojne institucije, strokovne službe pa intenzivno odpravljajo posledice.«

Številni leti so bili odpovedani, letala so ostala na tleh. Odpovedani leti so med potniki povzročili zmedo, čakajoči pa so do zadnjega kotička napolnili letališko zgradbo in potrpežljivo čakali na rešitev problema.

Direktor letališča: Dobili smo sporočilo, v katerem hekerji zahtevajo odkupnino

Prvi mož splitskega letališča Lukša Novak je povedal, da je bil hekerski napad zelo obsežen. »Najprej nismo vedeli, kaj se je zgodilo in kar nekaj časa je trajalo, da so strokovnjaki ugotovili, kako zelo resno je stanje. Naše službe so se trudile tako rekoč vso noč in odločili smo se, da bomo prešli na klasičen način. Prevozniki so nam poslali sezname potnikov; danes imamo načrtovanih več kot 80 poletov in okrog 25.000 potnikov,« je dejal Novak.

»Po napadu smo dobili tudi sporočilo, v katerem hekerji zahtevajo odkupnino. Toda stališče hrvaške vlade in naše stališče je, da se ne pogajamo, zato poskušamo najti druge načine, kako spet vzpostaviti sistem.« Novak je še dodal, da se je v sporočilu pojavilo ime skupine Akira, ki je prevzela odgovornost za hekerski napad. 

»Ne vemo še, ali za tem res stojijo oni ali nekdo drug z istim imenom. Nadaljujemo pa z delom, obvestili smo vse službe, ki so zadolžene za tovrstne napade,« je dejal Novak.

Na vprašanje, ali so potnikom zagotovili namestitev, je Novak pojasnil, da je to naloga družbe, s katero so potniki leteli. Kolikšna je škoda, medtem ko kriza še traja, ni mogel oceniti.

»Razmere se še niso normalizirale«

Namestnik direktorja splitskega letališča Pero Bilas je povedal, da se razmere še niso normalizirale, a da večjih zamud ni. 

»Glede na to, da nimamo podpore informacijskega sistema, izvajamo ročne prijave letov, zato sprejem potnikov traja dlje. Povprečna zamuda je okoli 15 minut.«

Kaos je nastal tudi na zadrskem letališču, kjer je pristala večina letal, ki bi morala sicer leteti v Split. 

Priporočamo