51-letnega morilca so sinoči pridržali na policijski postaji v Daruvarju, danes pa premestili v pripor v Bjelovarju, poročajo hrvaški mediji.

Stopil bo tudi pred preiskovalnega sodnika, kjer bo imel priložnost podati svoj zagovor, iz katerega bi policija lahko izvedela več o motivih tragedije. Okrožno državno tožilstvo naj bi za Krešimirja Pahokija zahtevalo pripor. Zaradi zahtevnosti primera bi ga lahko preiskovalni sodnik zaslišal šele jutri zjutraj.

Najverjetneje ga čaka najstrožja kazen, glede na to, da je star 51 let, pa bi to lahko pomenilo, da bo preostanek življenja preživel za zapahi, poroča Index.hr.

Policija: ovadili ga bomo za 11 kaznivih dejanj

»Kriminalisti so končali preiskavo zoper 51-letnega državljana Hrvaške zaradi utemeljenega suma storitve 11 kaznivih dejanj, povzročenih s strelnim orožjem,« so zapisali. Očitajo mu, da je vstopil v prostore doma prav z namenom ubiti čim več ljudi. Umoril jih je šest ljudi. za še šesterico pa ga bodo ovadili za poskus umora.

Preberite še: 

Ena žrtev še na intenzivni negi

Pet ranjenih med krvavim pohodom so odpeljali v bolnišnico v Pakracu, približno 12 stanovalcev, ki so noremu dejanju ušli nepoškodovani, pa so premestili na varno v Veteranski dom v Daruvarju, kjer so jim nudili psihološko pomoč, poroča Nova TV.

Slobodan Jančevski, specialist ortopedije in travmatologije v bolnišnici, je povedal, da je ena žrtev na intenzivni negi, ranjeni mladenič pa še vedno v hudem šoku: »Ustreljen je bil v prsni koš, vendar je zaenkrat stabilen in upamo, da bo tako tudi ostalo. Lastnici doma smo predpisali pomirjevala.«

Novinarka NoveTV se je pogovarjala tudi s svojci žrtev: »Vprašala sem mamo, ali se spomni, kaj se je zgodilo, pa mi je odgovorila, da se ne. Hvala bogu. Mogoče je tako bolje,« je povedala hči ene od žrtev.

Jutri dan žalovanja

Dan žalovanja bodo jutri v mestu obeležili s spuščenimi zastavami na pol droga, vse javne prireditve v občini bodo odpovedali.

Je motiv spor z materjo?

Upokojeni vojaški policist je včeraj, nekaj po 10. uri, prišel v dom starejših občanov in začel streljati. Storilec, ki ni imel dovoljenja za nošenje strelnega orožja, je v domu ubil pet ljudi, več jih je ranil. Šesta oseba je pozneje umrla v bolnišnici.

Ena od smrtnih žrtev v domu je bila tudi njegova mati. Kot so včeraj poročali hrvaški mediji, je najverjetnejši vzrok za krvavi pohod premoženjska korist oziroma spor z materjo zaradi plačevanja stroškov doma.

Stari znanec policije

51-letnika je policija že večkrat obravnavala zaradi kršenja javnega reda in miru in nasilja v družini.

Leta 2004 sta se sprla z očetom, ki ga je poškodoval, prejšnji mesec pa se je stepel z znancem, ki je prav tako utrpel hujše poškodbe. Pahoki je imel po upokojitvi težave z alkoholom, po domovinski vojni pa je trpel tudi za posttravmatsko stresno motnjo.

Priporočamo