»Požarišče smo zalili in prekopali ter pregledali širše območje požara, da ne bi prišlo do vžiga še kje,« je dejal poveljnik PGD Komen Blaž Rogelja. Na območju je sicer še vedno požarna straža.

Protipožarna varnost

Na Krasu so požari vse pogostejši predvsem zaradi zaraščanja kmetijskih zemljišč. Za preprečitev tega oziroma za vzdrževanje prometnih poti država z razpisom ponuja nepovratna sredstva, vendar mehanizem ni dovolj učinkovit, je ocenila vodja sežanske krajevne enote zavoda Branka Gasparič. Po njenih besedah imajo v šestih kraških občinah 270 kilometrov poti, namenjenih intervencijskim vozilom, a niso vse prevozne.

Občina Komen je na razpisu pridobila 300.000 evrov, veliko večino denarja pa je porabila za ureditev hidrantov, saj protipožarnih poti niso mogli urejati, ker niso dobili soglasij, je povedal župan Uroš Modic. Meni, da je zaraščanje mogoče ustaviti samo s spodbujanjem živinoreje. V trenutnih razmerah pa za to dejavnost ni zanimanja, je poudaril.

Težave s pridobivanjem soglasij privatnih zemljišč

Po besedah ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateje Čalušić bo treba izboljšati postopke javnih razpisov. Velika birokratska ovira pa je predvsem pridobivanje pooblastil lastnikov zasebnih zemljišč, je povedala po današnjem ogledu požarišča.

Priznala je, da za zdaj razen tega, da vemo, da so določene zakonske spremembe potrebne, nimamo mehanizmov za odstranitev teh ovir. Po ministričinih besedah se pri zakonskih spremembah vedno lahko zatakne, a je varnost državljanov nacionalni interes, kar mora razumeti tudi vsak zasebni lastnik zemljišča. Obljubila pa je, da bo država zagotovila finančna sredstva in podporo za obnovo gozdov.

Za izvedbo sanacijskega načrta so odgovorni lastniki, je pojasnil pomočnik direktorja za strokovne zadeve na Zavodu za gozdove Slovenije Aleš Poljanec Poljanec. Zavod jim bo nudil podporo, svetoval katere vrste dreves naj posadijo in pomagal pri obračunavanju subvencij. V izvedbo ukrepov pa jih lahko prisili le, ko je pogozditev pomembna za preprečevanje erozije ali ko so zaradi zaraščenosti neposredno ogrožena naselja, je dodal Poljanec.

Priporočamo