Po sobotnem napadu izraelskih zračnih sil na pristanišče Hodejda v Jemnu se gasilci še vedno borijo proti požaru, ki je izbruhnil ob napadu. Požara jim ni uspelo omejiti in se je razširil tudi na druge dele pristanišča, bojijo pa se, da bi lahko zajel tudi bližnja skladišča hrane.

Jemenski uporniki so v petek z brepilotniki napadli Tel Avivi, zato je izraelska vojska kot odgovor na dajeanje napadla pristanišče Hodejda v Jemnu. Po navedbah hutijevcev je bilo v napadu na pristanišče ubitih najmanj šest ljudi, več kot 80 pa ranjenih.

 

 

Požara, ki je izbruhnil po napadu, pa še vedno niso uspeli pogasiti. Glede na satelitske posnetke družbe Maxar Technologies je poleg oblakov dima videti plamene, ki so zajeli močno poškodovano skladišče goriva v pristanišču.

 

 

Po podatki združenih narodov je Hodejda pomembna vstopna točka za uvoz goriva in mednarodne pomoči za območja Jemna pod nadzorom upornikov, več kot polovica prebivalstva pa je odvisna od humanitarne pomoči. 

 

 

Če bi požar dosegel tudi skladišča hrane, bi lahko prišlo do velike humanitarne katastrofe. Požara, ki je izbruhnil po napadu, še vedno niso uspeli pogasiti. Glede na satelitske posnetke družbe Maxar Technologies je poleg oblakov dima videti plamene, ki so zajeli močno poškodovano skladišče goriva v pristanišču. Po pisanju tamkajšnje tiskovne agencije so predstavniki pristanišča zagotovili, da pristanišče v celoti obratuje.

Priporočamo