V nedeljo zvečer so zaradi evakuacije petih tujcev, ki so bili kot turisti nastanjeni na kmetijah oziroma so odšli višje v hribe, uspeli vzpostaviti zasilno prehodnost ozke planinske steze, po kateri so lahko turisti prišli do doline.

Kot je pojasnil preddvorski župan Rok Roblek, trenutno čistijo zgornji del zaselka Podlebelca do zgornjega mosta, ki predstavlja dostop še do zadnje hiše. Hkrati začenjajo dela na Suhadolniku, da bi se prebili do samotnih gorskih kmetij na tem območju. Že vse od sobote do omenjenih samotnih kmetij štiri kilometre peš prenašajo najnujnejše stvari, kot so voda, hrana in gorivo. V nedeljo so uspeli po vrvni tehniki do Suhadolnika spraviti tudi agregate.

"Sedaj je situacija nekoliko lažja. Ljudje so uspeli napolniti mobilne telefone in imamo z njimi stalen stik. Telefonija je namreč pretrgana, prav tako oskrba z elektriko, radijske postaje v Kokri pa delajo zelo slabo, zato nam dobrih povezav ni uspelo vzpostaviti," je pojasnil Roblek.

Danes so tudi v Podlebelci ostali brez vode. "Da bi se prebili do obstoječega vodnega vira, ga očistili in usposobili, nas loči na desettisoče kubičnih metrov materiala nad vasjo. Zato danes pospešeno iščemo alternativno rešitev z oskrbo prek drugega vodnega vira, ki bi ga prečrpavali v obstoječi vodohran.

Z gasilskimi vozili vode do nekaterih hiš niti še ne morejo dovažati, hkrati pa je veliko vode potrebne, da se očistijo velike količine mulja in druge umazanije, ki jo je skupaj s kamenjem prinesel hudournik. Pri čiščenju tako pomagajo gasilci z gasilskimi vozili. Na pomoč so jim priskočili tudi prostovoljni gasilci iz sosednjih društev, kot so Olševek in Hotemaže.

Na pomoč priskočili prebivalci sosednjih občin

Pri odpravljanju posledic ujme v Kokri sodeluje tudi veliko drugih prostovoljcev, precej je Jezerjanov in Šenčurjanov. Danes v dopoldanskem času pri sanaciji pomaga okoli 50 prostovoljcev, popoldne jih znova pričakujejo več kot 100. "Sosednjim občinam in ljudem se zahvaljujejo za podporo in pomoč," je izpostavil Roblek.

Tudi gradbene mehanizacije jim doslej ni manjkalo. "V nočni akciji in med vikendom so si ljudje brez težav vzeli čas, sedaj pa imajo nekateri pogodbene posle," je ob današnjem začetku novega delovnega tedna dejal Roblek. Zato bo treba najti stabilno srednjeročno rešitev, da bo v prihodnjih dneh na voljo dovolj mehanizacije.

Hkrati se postavlja vprašanje financiranja intervencijskih stroškov, ki presegajo zmožnosti občine. "Ne glede na ta odprta vprašanja, sedaj delamo vsi skupaj solidarno in hitimo z deli, saj vemo, da bi v primeru novih padavin škoda lahko še močno narasla," je izpostavil župan.

Na zasutem območju je še vedno prepovedano gibanje

V veljavi ostaja tudi prepoved uporabe dronov. Poteka namreč zračno spremljanje gibanja mas in preverjanje, ali je območje stabilno, saj so na tem mestu ogromne količine materiala, ki bi lahko v prihodnje še pridrle navzdol.

Velike količine kamenja in peska, ki so zaradi deževja v petek zvečer zgrmele izpod Kalškega grebena, so zasule oziroma poškodovale deset hiš. Štiri so bile popolnoma zasute, od tega sta po ocenah vsaj dve neprimerni za bivanje. Stanovalci so našli začasno nastanitev pri sorodnikih in prijateljih, pomoč pa so jim ponudili tudi občina in lokalni ponudniki turističnih nastanitev.

Kot je povedal župan, jim bodo nudili tudi socialno ali drugo pomoč, ki bi jo morebiti potrebovali. Občina Preddvor je v ta namen odprla posebno proračunsko postavko, na kateri se zbirajo darovana sredstva za odpravo posledic neurja v Kokri. Račun s številko SI56 0110 0600 0080 921 bo aktiviran v torek. Kdor bi želel darovati, naj kot namen vpiše Pomoč Kokri, koda namena CHAR, model sklica pa 99. Kot zagotavljajo na občini, se bodo vsa zbrana sredstva porabila izključno za pomoč tistim, ki so bili oškodovani v neurju v Kokri.

Sanacija Logarske doline

V Solčavi so danes začeli sanacijo ceste proti slapu Rinka, ki je bila poškodovana med petkovim neurjem. Županja Solčave Katarina Prelesnik pričakuje, da bo cesta za peš dostop do slapa Rinka sanirana še ta teden. Gre sicer za ozko cesto, ki je bila po levi strani med petkovim neurjem popolnoma zasuta, medtem ko na desni strani ni nasutega materiala. Zato je cesta polovično zaprta, dostop do slapa je možen samo po desni strani.

V noči s petka na soboto se je ob obilnem deževju v dolino zrušila ogromna gmota kamenja in skal ter močno poškodovala tudi tamkajšnjo priljubljeno planinsko pot na Okrešelj, ki ostaja zaprta, saj jo je možno sanirati samo ročno.

V Mozirju in Laškem so glavne težave že odpravljene

Na Mozirskem je petkovo neurje najhuje prizadelo naselje Lepa Njiva, kjer je bilo poplavljenih pet hiš, uničeni pa sta bili tudi dve cesti. Mozirski župan Ivan Suhoveršnik je povedal, da sta bili cesti poškodovani že v lanskih poplavah, zato ju je občina obnavljala in so bili tik pred asfaltiranjem.

Po besedah Suhoveršnika je sicer celjsko podjetje Remont že v soboto odstranilo naneseno kamenje, tako da sta cesti zdaj prevozni. Asfaltirali naj bi ju čez približno dva meseca, je dodal. Škodo po petkovem neurju pa ocenjuje na okoli 300.000 do 4000.000 evrov.

Petkovo neurje v objektih Thermane Laško ni pustilo večjih posledic. V Domu starejših se je zaradi silovitosti naliva v pritličje stekala meteorna voda, znatnejša škoda pa ni nastala. Težavo so s pomočjo Prostovoljnega gasilskega društva Laško nemudoma odpravili, so danes dejali v Thermani Laško.

Ob glavni cesti pa je pri uvozu do njihovih hotelov zamašilo odtok meteornih vod na cestišču, kar so pristojne službe tudi takoj odpravile. Družba Thermana v celoti deluje normalno, poslovanje ni bilo ovirano, so še zatrdili.

Priporočamo