Hrvaško je danes dopoldne šokiral zločin v zasebnem domu za ostarele in nemočne osebe v Daruvarju. Moški je vstopil v dom in začel streljati. Umrlo je šest ljudi, pet pa je ranjenih. Ravnatelj zavoda za nujno medicinsko pomoč Nenad Mrzlečki je kasneje povedal, da so reševalci na kraju našli štiri mrtve in štiri poškodovane, ki so jih takoj prepeljali v bolnišnico - tri v Pakrac, eno pa v Virovitico. Po njegovih besedah naj bi bili tudi lažje poškodovani. Morilca so kmalu po krvavem pohodu prijeli pri enem od bližnjih gostinskih lokalov. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za 51-letnega hrvaškega vojnega veterana iz Donjega Daruvarja. Med umorjenimi naj bi bili stanovalci doma, po neuradnih podatkih tudi njegova mama, in en zaposleni.

Foto: Pixsell

Ena od prebivalk mesta na vzhodu Hrvaške se je za portal index.hr pritožila, da jim nihče ničesar ne pove o dogajanju v domu: »Tam imamo babico, mi pa živimo v bližini. Ničesar ne vemo. Že petič so nas zavrnili. Sploh ne vemo, ali je babica še živa. Pogledala sem skozi okno in videla, da je njena postelja še vedno tam, kjer je bila. Upam, da je v dobro. Nihče se ne pogovarja z nami, v domu se nihče ne oglasi na klice,« je obupana Daruvarčanka. »Poznam storilca in njegovo mater. Bil je v vojni, verjetno mu je to pustilo posledice. Njegova mama je ležala poleg naše babice,« je povedala za index.

Ranjeni zbežali v bližnjo trgovino

»Dva zaposlena v domu sta pritekla v trgovino. Eden je imel poškodovano oko, drugi pa kroglo v prsnem košu,« je za Dnevnik.hr povedal prodajalec v bližnji trgovini. Povedala sta mu, da je v dom prišel moški in začel streljati s pištolo. Napadalca sta prepoznala, videla sta ga tudi, ko je vstopil v bližnji lokal. Prodajalec je takoj na pomoč poklical reševalce in policijo. »Klical sem jih in povedal, kjer je morilec. Sedel naj bi v lokal in naročil pijačo, pištolo pa položil na mizo,« je pojasnil za medije. Kot je dejal, storilca v teh krajih poznajo, ni mu pa jasno, zakaj je zagrešil ta strašni zločin.

Prebivalka Daruvarja je za portal 24sata povedala, da je bila v trenutku, ko so se počili prvi streli, kakšnih sto metrov stran. Slišati jih je bilo na minuto ali dve, pravi. Najprej je mislila, da hrup povzročajo kaka dela. Kasneje ji je sosed povedal za strelski obračun in da je morilec v lokalu rekel, da jih je »zdaj vse pobil«. 

Posnetek ogleda kraja:

Reševalci, ki so prihiteli na kraj tragedije, so sprva mislili, da gre za pretep – to so jim namreč povedali, ko so jih poklicali na pomoč. Na prizorišču pa so naleteli na trupla in ranjene prebivalce doma, so zapisali:

Lastnico doma Ano Ivandekić so zaradi hudega šoka odpeljali v bolnišnico. Pretresen je ves kraj, tudi na uradnem profilu mesta Daruvar na facebooku so izrazili sožalje svojcem. 

Premier Andrej Plenković je zapisal, da je zaradi dogodka zgrožen.

 

Sožalje svojcem žrtev je izrekel tudi predsednik države Zoran Milanovič.

 

 

 

 

 

Priporočamo