Po uresničitvi tega, kar se je napovedovalo vse od zelo ponesrečenega televizijskega soočenja Joeja Bidna z Donaldom Trumpom, demokratska stranka poskuša strniti vrste okoli Bidnove podpredsednice Kamale Harris. Biden ji je podporo izrekel že v nedeljo. Po poročanju agencije Reuters, jo bo za predsedniško kandidatko podprlo vodstvo demokratske stranke v vseh 50 zveznih državah. Podporo ji je naklonil tudi črnski kongresni zbor (CBC), ki je vpliven glas znotraj demokratske stranke. Koristila ji bo tudi podpora bivšega predsednika Billa Clintona in nekdanje zunanje ministrice in nekdanje kandidatke za predsednico Hillary Clinton.

Kdo pa Harrisove še ni javno podprl?

Med vrstami zadržanih so izredno pomembna demokratska kongresnica Nancy Pelosi. Družbo ji dela tudi senator Peter Welch, ki je kot prvi demokrat pozval k Bidnovemu izstopu iz predsedniške dirke.

Diplomatsko jasen je tudi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. »V prihodnjih dneh bomo krmarili po neraziskanih vodah,« je rekel. »Imam izjemno zaupanje, da bo vodstvo naše stranke zmoglo ustvariti postopek, iz katerega se bo pojavil izvrsten kandidat.« 

Podobnega mnenja je tudi Welch, ki želi, da bi demokrati zagnati odprt postopek za iskanje novega kandidata, v katerega se lahko vključi tudi Kamala Harris.

Med glavne zadržke glede njene kandidature sicer štejejo, da preprosto ni pretirano priljubljena med volilci in da bi le s težavo premagala Trumpa. A iskanje kandidatke ali kandidata, ki bi to zmogel, je 100 dni pred volitvami težka naloga.

Preberite še:

Tri desetletja istih demokratskih obrazov

Demokrati imajo sicer že vrsto let težave z iskanjem prepričljivih zmernih kandidatov na več položajih. To se zelo nazorno kaže tudi na seznamih njihovih predsedniških kandidatov. Po dveh kandidaturah Billa Clintona je svoj klobuk v dirko vrgel njegov podpredsednik Al Gore, ki je izgubil proti Georgeu W. Bushu.

V drugo se je proti Bushu pomeril nekarizmatični senator John Kerry in gladko izgubil.

Štiri leta pozneje so demokrati pripravljali teren za Clintonovo soprogo Hillary Clinton, a jo je po neustaljenih kanalih prehitel Barack Obama. Slednji naj bi tekom svojega predsednikovanja še dodatno otežil promoviranje novih obrazov.

Dvema mandatoma Obame je sledila dirka med Clintonovo in neodvisnim kandidatom Berniejem Sandersom.

Ko je Clintonova presenetljivo klonila proti Trumpu, so demokrati v drugo poskusili z Obamovim podpredsednikom Joejem Bidnom.

Sedaj je bil zopet prvi vzgib kandidatura Bidnove podpredsednice. Mnogi so navijali celo, da bi kandidaturo prevzela Obamova soproga Michelle Obama.

Od leta 1992, od česar je minilo že 32 let, so demokrati v dirko poslali zgolj en nov obraz (Barack Obama) in enega dolgoletnega senatorja, ki ni bil neposredno povezan s preteklimi predsedniki.

 

Glavna potencialna tekmeca že podprla Harrisovo

Mnogi v demokratski stranki verjamejo, da bi morali kandidaturo tokrat prepustiti nekomu iz vrst demokratskih guvernerjev. Omenja se zlasti ime kalifornijskega guvernerja Gavina Newsoma. Med zadržki se omenja le skrb, da je preveč postaven in urejen ter da bi zaradi tega in kalifornijskega porekla znal delovati preveč elitistično za neodločene delavske volilce v ključnih neodločenih zveznih državah. Ob tem je Newsom že izrazil podporo Harrisovi. Enako je storil tudi Pete Buttigieg, ki se ga je prav tako omenjalo kot potencialnega tekmeca za demokratsko nominacijo.

Priporočamo