Nica je pripravljena na veliki zaključek 111. dirke po Franciji. Dirka se bo prvič v zgodovini končala izven glavnega mesta Francije, Pariza. Velika čast je pripadla mestu ob Azurni obali. Čeprav zadnji dan Toura tokrat ni na sporedu revialna etapa, ampak zahteven gorski kronometer, je v boju za končno zmago že vse odločeno.

Prvi kolesar sveta, Tadej Pogačar mora le še varno pripeljati do cilja in bo slavil novo veliko zmago. Tega se zavedajo tudi organizatorji, ki pripravljajo zadnje malenkosti za slavnostni trenutek. V parku Masséna je tako orkeste že nekajkrat zvadil tudi Zdravljico. Slovenska himna lepo zveni že v tem trenutku, še lepše pa bo, ko bo na oder stopil Pogi sam in jo bo z njim prepevala množica navijačev.

Zmagovalni oder v Nici čaka le še na Pogačarja (foto: Urban Sušnik):

V skupnem seštevku ima pred zadnjo etapo Pogačar 5:14 minute naskoka pred Dancem Jonasom Vinegegaardom (Visma-Lease a Bike). Ta bo tako Slovencu predal nazaj krono, ki mu jo je vzel v zadnjih dveh sezonah. Tretjeuvrščeni Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) zaostaja že 8:04 minute.

Preberite tudi: Direktor kolesarske ekipe UAE: Po Touru si Pogačar najbolj zasluži odmor

Prav med prvo trojico gre zaradi zelo razgibane trase iskati prve favorite za zmago v zadnji etapi.

»Mislim, da bom malce bolj užival ob cesti ob toliko gledalcih,« je Pogačar dejal organizatorjem po koncu sobotne predzadnje etape.

Sama trasa od Monaca do Nice je sestavljena zelo razgibano in vsebuje 650 višinskih metrov. Po treh ravninskih kilometrih sledi osem kilometrov dolg vzpon La Turbie (8,1 km/5,6 %), nato pa nekaj kolesarjenja po ravnem in krajši spust do začetka vzpona na prelaz Eze.

Ta je dolg slaba dva kilometra, nato pa spet sledi nekaj ravnega pred skoraj deset kilometrov dolgim spustom. Za konec sledi še pet kilometrov ravnine do cilja v Nici in kronanja ob Azurni obali.

Prvi kolesar se bo s startne rampe pognal ob 14.40, zadnji, Pogačar, pa bo preizkušnjo začel ob 18.45.

Do cilja v Nici bodo od Slovencev prišli tudi Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), medtem ko je Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) pred 13. etapo zaradi padca v 12. odstopil.

Bogdan Fink o Pogačarju: To je znanstvena fantastika!

Priporočamo